ANP
NOS NieuwsAangepast

Marks & Spencer weer weg uit Nederland

De twee Nederlandse winkels van het Britse winkelbedrijf Marks & Spencer sluiten hun deuren. Bij de winkels in Den Haag en in Amsterdam werken 160 mensen.

Het winkelbedrijf opende de winkels in 2013, nadat ze in 2001 al eens eerder vertrokken waren uit Nederland. Over een sluiting werd al gespeculeerd. Nederlandse klanten kunnen online nog wel bij de winkel terecht.

De sluiting is onderdeel van een reorganisatie waarbij Marks & Spencer 466 internationale filialen heeft doorgelicht. In tien landen bleken winkels de afgelopen vijf jaar met verlies te draaien. Vorig jaar was het verlies 56 miljoen euro bij een omzet van 212 miljoen euro.

53 winkels dicht

Alle 53 filialen in de tien landen worden gesloten (Nederland, België en Frankrijk, Estland, Litouwen, Polen, Roemenië en Slowakije. Marks & Spencer in China gaat ook dicht).

De meer winstgevende winkels in Ierland, Hongkong en Tsjechië worden behouden.

Marks & Spencer verkoopt kleding in het hogere segment, woondecoratie en foodproducten. Het winkelbedrijf werd in 1884 opgericht en heeft in het Verenigd Koninkrijk 980 filialen.

De kosten voor de sluiting en afbouw van de 53 winkels raamt het bedrijf op 185 tot 250 miljoen euro, vooral vastgoedkosten en ontslagkosten. In totaal betreft het 2100 werknemers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl