Utrecht heeft drukste fietspaden van het land

ANP XTRA

Het Utrechtse Smakkelaarsveld is het drukste fietspad van Nederland, blijkt uit onderzoek van de Fietsersbond. Bij de eerste 'fietstelweek' vorig jaar kwam deze plek ook al als drukste uit de bus. 

Ook de nummers twee en drie liggen in het stationsgebied van Utrecht: dat zijn het Vredenburg en het Jaarbeursplein. Daarna volgen de Amsterdamse Weesperzijde, de Grote Markt in Groningen en de Van Diemerbroeckstraat in Nijmegen.

Aan de fietstelweek in september deden dit jaar bijna 30.000 fietsers mee. Met een app werd gemeten hoe zij zich op de fiets verplaatsen, met welke snelheid, op welke tijdstippen, met hoeveel tegelijk en waar de grote vertragingen zijn. Samen registreerden de deelnemers bijna twee miljoen fietskilometers in Nederland. De meeste deelnemers fietsten in Groningen en Utrecht.

Het doel van de metingen is om het fietsnetwerk te verbeteren, laat directeur Sandra Kluit van de Fietsersbond weten. "Na de metingen van vorig jaar zijn in Amsterdam de opstelplaatsen bij het stoplicht aan de Jodenbreestraat verbreed. In Utrecht hebben NS en ProRail de locaties van nieuwe fietsenstallingen erop gebaseerd."

STER Reclame