De herdenking van de Kristallnacht in de Portugese Synagoge in Amsterdam in 2013 ANP

Dit jaar wordt de Kristallnacht in Amsterdam op twee verschillende plekken herdacht, net zoals voorgaande jaren. Naast de jaarlijkse herdenkingen van het Centraal Joods Overleg (CJO) en het Platform Stop Racisme & Uitsluiting (PSRU) zou een derde groepering ook een herdenking organiseren, maar die is geannuleerd.

Facebookgroep 'Time to stand up for Israel' had laten weten ook een herdenking te willen houden op 9 november bij het Joods verzetsmonument bij het stadhuis van Amsterdam. Burgemeester Van der Laan zag dat niet zitten omdat het PSRU juist op die plek ieder jaar traditioneel de Kristallnacht herdenkt. 

Hij schreef in een brief aan de gemeenteraad dat de nieuwe herdenking 200 meter verderop, naar het Daniel Meijerplein, verplaatst kon worden. Maar was de TTSUFI niet blij mee en besloot de herdenking te annuleren.

Vorig jaar verstoorde 'Time to stand up for Israel' de Kristallnachtherdenking van het PSRU; het platform zou anti-Israëlisch zijn. Van der Laan schrijft in zijn brief dat de nieuwe groepering bij het Joods verzetsmonument wil staan, zodat het PSRU daar niet kan staan. 

Ruzie tussen de organisaties 

Het PSRU organiseert de Kristallnachtherdenking sinds 1992. Het CJO begon in 2010 met een eigen herdenking en zijn sindsdien in strijd met elkaar. Het PSRU houdt een manifestatie tegen racisme. Daarbij krijgt - tot grote ergernis van het CJO - ook de Palestijnse kwestie aandacht. En sneeuwt, volgens het CJO, het herdenken van de gruwelijke daden van het nazibewind onder.

Kristallnacht

In de nacht van 9 op 10 november 1938 werden bij een door de nazi's georganiseerde pogrom in heel Duitsland 1400 synagogen en 7500 Joodse winkels in brand gestoken. Die nacht werden honderden Joden vermoord. De Kristallnacht was de eerste grote geweldpleging tegen de Joden in Duitsland sinds de machtsovername door de nazi’s in 1933. De nacht markeerde een ommezwaai, van discriminatie van Joden naar een systematische vervolging die uitmondde in de Holocaust.

STER reclame