NOS

Ze zijn nog jong, eind twintig. Jennifer Lim en Kate Minichino. Beiden zijn ze hun hele leven al Republikein, fan van oud-president Bush, maar ze gaan bij deze verkiezingen toch voor de Democraat Clinton. Ze behoren tot de groep 'Republican women for Hillary' en gaan de huizen langs in Arlington, Viriginia.

"We doen een laatste ronde", zegt ze tegen een oudere vrouw die haar deur open doet. De vrouw lacht als ze hoort dat ze eigenlijk Republikeins zijn. "Geweldig!", zegt ze en geeft hen een high five.

Dat was het moment dat wij dachten: we moeten iets doen.

Jennifer Lim

"We waren in shock toen onze Republikeinse leiders zich achter Trump schaarden", zegt Jennifer. "Dat was het moment dat wij dachten: we moeten iets doen. Bovendien was dat een tijd waarin hij veel vrouwonvriendelijke opmerkingen maakte."

De Democraten zijn handig ingesprongen op de overlopers. Zo sprak Jennifer prime time tijdens het de Democratische Conventie in juli. Ze zat met haar speech net voor Clinton.

Virginia lijkt in handen van Clinton, maar Trump geeft zich hier nog niet gewonnen. Zo sloot hij gisteravond in Leesburg zijn campagne af in een schuur, waar veel aanhangers op af kwamen.

'Trump houdt van vrouwen'

Vrouwen hier zijn juist fan van Trump. "Het gesprek in de bus was gewoon een grap", zegt een vrouw die doelt op Trumps 'kleedkamerpraat'. "Hij houdt van vrouwen!" Een ander wijst op de man van Hillary: "Wat denk je van Bill Clinton? Die heeft veel ergere dingen gedaan met vrouwen."

'Republican women for Hillary' op pad in Virginia

Terug in de herfstzon van Arlington wil het niet vlotten bij de tocht van Lim en Minichino. De meeste mensen zijn niet thuis en krijgen daarom een Clintonsticker op hun deur. Deze buurt is vrij Democratisch gezind, maar toch willen de 'Republikeinse vrouwen voor Hillary' geen risico lopen. "We hebben juist deze verkiezingen gezien dat niks gegarandeerd is."

Terug op het oude nest

En bij de volgende verkiezingen? Gaan ze dan weer terug naar hun oude partij, de Republikeinen? "Nou", zegt Jennifer, "dat hangt ervan af hoe de partij uit de verkiezingen komt. Als Clinton wint, kunnen ze weer bouwen aan de partij en zich opnieuw uitvinden. Maar er is veel nodig om ons terug te krijgen."

Meer lezen en zien over de Amerikaanse verkiezingen? Kijk op onze speciale site, NOS The Series:

NOS The Series

STER reclame