ANP
NOS NieuwsAangepast

Premier Rutte bezorgd over mogelijke overname PostNL door Belgen

Premier Rutte maakt zich zorgen over PostNL, nu het Belgische BPost een nieuwe poging doet om het Nederlandse postbedrijf over te nemen.

"We zijn niet meteen enthousiast", zegt hij na afloop van een Vlaams-Nederlandse top in Gent. "We hebben serieuze vragen. PostNL is een efficiënt werkend bedrijf dat goed zelfstandig kan voortbestaan."

Rutte erkent tegelijkertijd dat hij geen zeggenschap heeft over een eventuele overname. "PostNL is een beursgenoteerd bedrijf. In de eerste plaats is het een zaak van de aandeelhouders om een besluit te nemen over het bod."

'Stap in verkeerde richting'

Net als eerder vandaag minister Kamp van Economische Zaken noemt Rutte een overname een "stap in de verkeerde richting, waarbij het bedrijf toch weer een overheid als grootaandeelhouder krijgt". BPost is namelijk een semi-overheidsbedrijf. De Belgische Staat heeft 51 procent van de aandelen in handen. Bij een overname van PostNL zou dat belang verwateren tot ongeveer 40 procent.

Rutte heeft de afgelopen dagen intensief contact gehad met premier Michel van België. "We houden dit zeer nauwlettend in de gaten", aldus de premier.

Krachten bundelen

BPost verhoogde gisteravond het bod op PostNL met 10 procent naar 2,5 miljard euro ten opzichte van het eerdere bod in mei. Het bedrijf wil de "krachten bundelen en samen sterker worden" in een veranderende postmarkt. Samen zouden ze de vierde speler in Europa worden.

PostNL reageert tot nu toe koeltjes op de toenaderingspoging en sprak vanochtend van een "ongevraagd voorstel" van het Belgische bedrijf.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl