Jacques Monasch
NOS NieuwsAangepast

Monasch stapt uit PvdA-fractie, coalitie verliest meerderheid

Jacques Monasch stapt uit de PvdA. Hij zal ook niet langer deel uitmaken van de fractie. Monasch kan zich niet langer vinden in de koers van de partij. Hij blijft wel in de Kamer.

Door het vertrek van Monasch heeft de coalitie van VVD en PvdA geen meerderheid meer in de Tweede Kamer. De partijen beschikken na het vertrek van Monasch samen nog over 75 zetels in de Tweede Kamer, precies de helft. Dat de twee partijen de meerderheid kwijt zijn, lijkt geen direct probleem te zijn: op dit moment spelen weinig precaire zaken waar de coalitie geen steun heeft van andere partijen, zegt politiek verslaggever Xander van der Wulp.

Eerder vandaag werd al bekend dat Monasch niet meedoet aan de lijsttrekkersverkiezing. Hij is het er niet mee eens dat hij als lijsttrekker geen invloed op het verkiezingsprogramma kon hebben en hij vond ook dat er geen sprake was van een open verkiezing, omdat niet-leden er niet aan konden meedoen.

Referendum

Op een persconferentie waarin hij een toelichting gaf op zijn bedanken als PvdA-lid, noemde hij ook als belangrijk punt van kritiek de gang van zaken rond het Oekraïne-referendum. Hij vindt dat de PvdA zich moet houden aan de belofte om de uitslag van het referendum te volgen. "De fractie zal de afspraak met de kiezer niet respecteren en gaat mee met de koers van het kabinet". Volgens Monasch is dat geen route die de fractie moet steunen.

Monasch vindt de PvdA zich afkeert van de kiezer en van eerdere afspraken. Monasch gaat zich de komende tijd bezinnen op wat hij nu gaat doen. Hij weet nog niet of hij politiek actief wil blijven. Monasch benadrukte dat het hem veel verdriet doet om te bedanken als PvdA-lid: hij was lid vanaf zijn zestiende.

Monasch is geen PvdA'er meer

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl