Bakkeleien over burenruzies op Vlaams-Nederlandse top

Woensdag staan Nederland en België tegenover elkaar op het voetbalveld tijdens een oefeninterland, vandaag is het eerst de beurt aan de politici. In Gent komen Vlaamse en Nederlandse ministers, onder wie premier Rutte en de Vlaamse minister-president Bourgeois, bijeen voor een Vlaams-Nederlandse top.
We zijn natuurlijk goede buren, hebben veel gemeen, spreken dezelfde taal, maar we staan ook regelmatig recht tegenover elkaar. Dan gaat het over spoorlijnen, tolheffing, de Hedwigepolder... Burenruzies genoeg.
We zetten de acht voornaamste conflicten in de relatie tussen Nederland en Vlaanderen op een rij.
IJzeren Rijn
Vlaanderen wil de oude spoorlijn van de Antwerpse haven naar Duitsland graag weer in gebruik nemen. Nederland lag tientallen jaren dwars. De lijn loopt door Nederlands Limburg, onder meer door een natuurgebied. Nederland verloor een internationale arbitragezaak over de lijn, maar het spoor is nog altijd niet opgeknapt. Vandaag wordt er verder over gepraat.
Kerncentrales Doel en Tihange
De kerncentrale van Doel in de Antwerpse haven staat op twee kilometer van de Nederlandse grens. De centrale valt vaak stil. Ook met de centrale in Tihange waren de afgelopen jaren veel problemen. De Tweede Kamer wil dat België de centrales sluit, maar volgens België zijn ze veilig. Overigens gaat hier niet de Vlaamse, maar de federale regering van België over.
Sneltram Hasselt-Maastricht
Belgisch-Limburg wil graag een tramverbinding met Maastricht. Een sneltram, is de bedoeling. Maar na ruim tien jaar plannen, rijdt er nog lang geen tram. Nederland en België zijn het oneens over het traject. Oorspronkelijk zou de tramlijn doorlopen tot aan het station van Maastricht, maar de gemeente vindt die verbinding te duur. Een deel van het lijntje wordt nu door Rail Bike Limburg gebruikt voor toeristen.
Spoorverbinding Lanaken-Maastricht
Een opgeknapte spoorlijn die nog nooit is gebruikt. Het gaat om een goederenspoor tussen Lanaken en Maastricht. Tussen 2007 en 2011 werd het vervallen spoor volledig vernieuwd. Een prestigeproject van 33 miljoen euro. Er hebben bijna nooit treinen op gereden. België heeft spoorlijn inmiddels gesloten.
Weg Hasselt-Eindhoven
Een drukke verbindingsroute tussen Eindhoven en het Belgische Hasselt. Vanuit Hasselt ligt er een vierbaansweg tot aan de Nederlandse grens. Daar gaat die vierbaansweg over in een tweebaansweg, dwars door Valkenswaard en Waalre, naar Eindhoven. De weg is te smal en veel te druk, klagen de Belgen. Aan Nederlandse kant wordt nu de N69 verlegd, maar dat werk is op zijn vroegst in 2019 klaar. En tot teleurstelling van de Belgen blijft de weg tweebaans.
Hedwigepolder
Een polder die de Nederlands-Vlaamse relatie behoorlijk op de proef stelde. Vlaanderen wilde de Westerschelde verdiepen, belangrijk voor de bereikbaarheid van de haven van Antwerpen. Ter compensatie beloofde Nederland de Hedwigepolder onder water te zetten. Een jarenlange politieke en juridische strijd volgde. De polder staat nog altijd droog. De juridische strijd is nog niet afgelopen.
Tolheffing vrachtwagens
Vrachtwagens moeten sinds dit voorjaar in België tol betalen. Dat veroorzaakt veel problemen in Nederland. Vrachtwagens rijden door grensdorpen als Chaam om de Belgische tolpoorten te vermijden. Op snelwegen in Zuid-Nederland is het drukker geworden, doordat vrachtwagens liever voordelig rijden door Nederland dan tol betalen in België.
Fyra
De hogesnelheidslijn naar België is een compleet fiasco geworden. De treinen van de Italiaanse bouwer AnsaldoBreda bleken ondeugdelijk en dus kon het prestigieuze project niet doorgaan. Gevolg: een strop van honderden miljoenen voor de NS. En reizigers zijn nog steeds aangewezen op de trage intercity of een dure Thalys – of de auto en bus – om naar België te reizen.