Leden van de terreurgroepering Abu Sayyaf
NOS NieuwsAangepast

Duitse vrouw op plezierjacht in Filipijnen vermoord, man ontvoerd

In het zuiden van de Filipijnen heeft het leger op een plezierjacht het naakte lichaam gevonden van een vermoorde Duitse vrouw. De terreurgroepering Abu Sayyaf heeft gezegd haar te hebben omgebracht. De woordvoerder voegde daaraan toe dat ze een andere Duitser op het schip hebben ontvoerd. Een legerwoordvoerder houdt er rekening mee dat de vrouw is omgebracht omdat ze zich verzette of probeerde te ontsnappen.

Het leger was aan boord van het Duitse plezierjacht gegaan na een tip dat het verlaten aan een steiger van een eiland lag. Aan boord vonden de militairen de doodgeschoten vrouw. Korte tijd later liet Abu Sayyaf in een radioboodschap weten dat volgelingen erachter zitten en dat ze een 70-jarige Duitser hadden meegenomen. Mogelijk vragen de terroristen losgeld voor zijn vrijlating.

Losgeld

In het zuiden van de Filipijnen worden geregeld mensen ontvoerd door Abu Sayyaf. Volgens officieuze berichten hebben de moslimterroristen in de eerste zes maanden van dit jaar op die manier ruim 7 miljoen dollar verdiend.

Het leger voert al geruime tijd een offensief tegen Abu Sayyaf. Vorige week maakte een woordvoerder bekend dat sinds juli 70 terroristen zijn gedood en 32 gearresteerd. Abu Sayyaf terroriseert niet alleen het zuiden van de Filipijnen, maar ook de zee tussen de Filipijnen en Maleisië. Regelmatig worden daar boten geladen met steenkool aangevallen waarbij de bemanning wordt ontvoerd.

De Filipijnse president Duterte gaat daarover woensdag in Maleisië praten met de Maleisische regering. Hij wil meer marineschepen in het gebied zodat die snel kunnen ingrijpen wanneer een vrachtschip wordt aangevallen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl