Reuters
NOS NieuwsAangepast

Trump blijft erbij: Clinton is schuldig

De Republikeinse presidentskandidaat, Donald Trump, blijft erbij dat Hillary Clinton de wet heeft overtreden, ook nu het nieuwe FBI-onderzoek naar haar e-mailverkeer niets strafbaars heeft opgeleverd. "Clinton is schuldig. Zij weet het, de FBI weet het en de mensen weten het", zei hij op een verkiezingsbijeenkomst in Detroit. "Nu is het aan het Amerikaanse volk om recht te spreken", daarmee doelend op de presidentsverkiezingen van morgen.

Ook zei hij dat het onmogelijk is dat de FBI in korte tijd 650.000 e-mails heeft onderzocht. Volgens NSA-klokkenluider Edward Snowden is het wel geloofwaardig dat dit onderzoek zo snel gegaan is.

De FBI startte het nieuwe onderzoek eind vorige maand nadat er in een onderzoek van een computer van een voormalig Congreslid verdachte e-mails waren gevonden. Die waren mogelijk van belang voor het al afgesloten onderzoek naar Clinton naar e-mails die zij als minister van Buitenlandse Zaken had ontvangen en verstuurd, schreef FBI-directeur Comey aan het parlement.

Trump is furieus over de beslissing van de FBI

Het leverde de FBI felle kritiek op, ook van president Obama. Hij zei dat justitie-onderzoek op concrete aanwijzingen gebaseerd moet zijn en niet op grond van insinuaties en onvolledige of gelekte informatie kan worden begonnen. De beurzen reageerden opgelucht op het nieuws van de FBI. In Azië sloegen de beurskoersen in Tokio en Hongkong direct aan op het nieuws en in Europa openden alle beurzen hoger.

Gisteravond, minder dan twee dagen voor de verkiezingen, meldde de FBI in een brief aan het Congres dat ook het hernieuwde onderzoek tegen Clinton geen strafbare feiten heeft opgeleverd. Het Clinton-kamp reageerde ingetogen. "We zijn blij dat dit is opgelost, maar dat had al eerder kunnen worden geconcludeerd", twitterde een woordvoerder.

Twitterverbod

Op Twitter heeft Trump nog niet gereageerd op de uitkomst van het onderzoek. Sinds een week is hij sowieso terughoudend op Twitter. Er verschijnen alleen nog bedankjes en droge, informatieve berichten op het account @realDonaldTrump. Dat komt doordat Trump van zijn adviseurs volgens de New York Times een Twitterverbod heeft gekregen.

Trump haalde op Twitter regelmatig hard uit naar zijn tegenstanders en critici. Die beledigende tweets worden vaak in het holst van de nacht verstuurd en werken contraproductief.

Volg de Amerikaanse verkiezingen ook op onze speciale site NOS Series:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl