Suzanne Schulting gaat haar Zuid-Koreaanse rivalen vooraf op de 1.500 meter in Calgary.
NOS SportAangepast

Shorttrackers kleuren slotdag in Calgary met zilver en brons

De Nederlandse shorttrackers hebben uitstekend gepresteerd bij de wereldbekerwedstrijden in Calgary. Na het goud voor Sjinkie Knegt en het brons voor Suzanne Schulting op zaterdag, kwamen er op de slotdag nog drie individuele bronzen medailles en twee zilveren medailles op de aflossing bij.

Voor Schulting en Knegt was het brons wellicht een kleine teleurstelling, maar Yara van Kerkhof straalde na de eerste podiumplaats in haar loopbaan bij een wereldbekerwedstrijd.

Tweede brons voor Schulting na finishfoto

Suzanne Schulting, die zaterdag het gesprek van de dag was door een magistrale inhaalactie op de 1.500 meter, moest opnieuw genoegen nemen met brons. In de finale van de 1.000 meter kreeg ze andermaal te maken met haar Zuid-Koreaanse rivalen Choi Min-jeong en Shim Suk-hee en de Canadese Kim Boutin.

Schulting reed lang in vierde positie, schoof in de laatste ronden op naar plek drie, maar moest uiteindelijk alles uit de kast halen voor een plek op het podium.

Suzanne Schulting drukt haar schaats als derde over de streep op de 1.000 meter in Calgary.

Achter de ongenaakbare Choi moest een finishfoto uitwijzen wie tweede, derde en vierde waren geworden. Schulting moest Shim voor zich dulden, maar klopte Boutin in de strijd om het brons

Brons hoogst haalbare voor Knegt

Sjinkie Knegt slaagde er op de 500 meter niet in zijn gouden medaille van zaterdag op de 1.500 meter te evenaren. Knegt nam het in de finale op tegen de Hongaarse wereldkampioen Shaolin Sandor Liu, en de veelbesproken Europees kampioen Semen Jelistratov en outsider Denis Nikisja uit Kazachstan.

Knegt ontwijkt Kazach en wordt derde op 500 meter

Door een val van de Kazach in de openingsfase moest Knegt meteen aan een inhaalrace beginnen. Hij dichtte het gaatje naar de kop, maar kwam in de laatste ronde nog ten val in een ultieme poging om Jelistratov en Liu te passeren.

De Hongaar gleed naar het goud, voor Jelistratov en Knegt.

Eerste podiumplaats Yara van Kerkhof

Yara van Kerkhof verraste met de derde plaats op de tweede 500 meter. De 26-jarige Van Kerkhof, die zaterdag nog strandde in de halve finales op deze afstand, plaatste zich dit keer soeverein voor de eindstrijd.

Daarin was ze geen partij voor wereldtopper Elise Christie, maar wel bleef ze tot het einde duelleren met de Canadese Jamie Macdonald om het zilver. Die tweestrijd werd gewonnen door Macdonald. Met brons was Van Kerkhof niettemin dik tevreden, want individueel kwam ze nooit verder dan de vierde plaats, bij de wereldbekerwedstrijd in Dresden vorig jaar.

Eerste wereldbekerpodium voor Yara van Kerkhof

Rianne de Vries eindigde als tweede in de B-finale, goed voor een zesde plaats op deze afstand. Jorien ter Mors kwam er in de kwartfinales niet aan te pas en meldde zich vervolgens af voor de aflossingswedstrijd.

Ereplaatsen De Laat en Breeuwsma

Daan Breeuwsma en Itzhak de Laat haalden verrassend de finale op de 1.000 meter. In een tumultueuze halve finale lagen de twee anderhalve ronde voor het einde samen aan de leiding, maar werden alsnog gepasseerd door de Japanner Hiroki Yokoyama en de Hongaar Shaoang Liu.

De jury constateerde echter een overtreding van Yokohama op Breeuwsma, diskwalificeerde de Japanner en schoof beide Nederlanders door naar de finale.

De Laat vierde, Breeuwsma vijfde in finale 1.000 meter

In die finale kwamen beide Nederlanders er niet aan te pas. De Laat eindigde in zijn eerste wereldbekerfinale als vierde, Breeuwsma kwam ten val en werd vijfde. De overwinning ging naar de Canadees Charle Cournoyer.

Twee keer zilver aflossingsploegen

Ook de Nederlandse aflossingsploegen toonden aan tot de absolute wereldtop te behoren. Lara van Ruijven, Yara van Kerkhof, Rianne de Vries en Suzanne Schulting bleven als enige formatie in het spoor van de Zuid-Koreaansen, die een nieuw wereldrecord vestigden in 4.05,350.

De tijd van de Nederlandse vrouwen (4.06, 237) - net boven het oude wereldrecord - was wel goed voor een Nederlands record.

Zilver voor aflossingsploeg in wereldrecordrace

Bij de mannen wisten Daan Breeuwsma, Itzhak de Laat, Dennis Visser en Sjinkie Knegt net niet optimaal te profiteren van valpartijen van de concurrentie. De Nederlanders reden lange tijd in vierde positie achter Hongarije, Zuid-Korea en Canada.

Halverwege schakelde Zuid-Korea zichzelf uit door een val en toen ook Canada tegen de boarding vloog, leek de zege voor het grijpen. Slotschaatser Knegt slaagde er echter niet in om de Hongaren echt onder druk te zetten.

Slechts zilver mannenaflossing in opmerkelijke afvalrace

Met het zilver kwam de oogst voor Knegt van het eerste wereldbekerweekend op drie medailles: goud, zilver en brons. Ook Suzanne Schulting gaat met drie plakken (zilver, twee keer brons) naar huis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl