Foto: Jorrit van der Heide Foto: Jorrit van der Heide

Regen is meestal geen reden voor een feestje, maar het levert deze dagen wel een hoop regenbogen op. En daar zijn veel mensen wél blij mee, blijkt zowel online als offline.

De NOS heeft zondagmorgen tientallen foto's van regenbogen binnengekregen. "Foto’s van enkele en dubbele regenbogen, van stukjes regenboog of van die fraaie halve manen. Prachtig", zegt NOS-weervrouw Willemijn Hoebert. 

"Ze ontstaan als zonlicht door regendruppels schijnt. Het witte zonlicht wordt door de regendruppel in alle kleuren gebroken, als het ware uit elkaar getrokken. En daardoor worden die kleuren allemaal apart zichtbaar. Elke kleur wordt onder een eigen hoek gebroken en daardoor krijg je een ’spectrum’."

Primaire en secundaire bogen

Deze week waren er veel dubbele bogen te zien. "De primaire boog, die met de felste kleuren en aan de buitenkant rood, ontstaat als de zonnestraal de druppel indringt, gebroken wordt, aan de achterkant van de druppel weerkaatst wordt (een soort spiegel) en dan weer de druppel uitstraalt (en daarbij opnieuw gebroken wordt). Bij een secundaire boog wordt de zonnestraal niet een keer, maar twee keer weerkaatst en dan treden de kleuren precies omgekeerd uit. Die tweede regenboog heeft dus ook het rood aan de binnenkant."

"Tussen de beide bogen in is de hemel donker. Dat heet de ‘band van Alexander’, naar de Griekse filosoof Alexander van Aphrodisias die dit verschijnsel als eerste beschreef." 

Dubbele regenboog in Heerhugowaard Danny langendijk

Niet alleen vandaag is het raak. De afgelopen weken verscheen de ene na de andere regenboogfoto op Twitter.

Zoals dat gaat bij Twitter, zijn er ook de obligate grapjes. Een aantal twitteraars kon het niet laten om te verwijzen naar de mythische pot goud. Volgens sprookjes zou deze te vinden zijn aan het einde van de regenboog.

De een neemt de foto zo dat de rijkdommen in de schoorsteen van de buurman te vinden zouden zijn. De ander heeft een meer toepasselijke plek gevonden waar de pot met goud opgeslagen ligt.

STER reclame