Presentator Dmitry Kiseljov in zijn televisieprogramma over de Amerikaanse verkiezingen.
NOS NieuwsAangepast

'Het is vooral Clinton die niet deugt in Russische media'

  • David Jan Godfroid

    Correspondent

  • David Jan Godfroid

    Correspondent

De Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn ondemocratisch, oneerlijk, niet transparant, frauduleus en er worden bakken met overheidsgeld voor misbruikt. Aan het woord is Dmitry Kiseljov, presentator van Het nieuws van de week, prime time op het eerste Russische televisiekanaal.

Elke zondagavond laat Kiseljov voor een miljoenenpubliek zijn licht schijnen over de gebeurtenissen in de wereld. Vanzelfsprekend ook over de komende verkiezingen in de Verenigde Staten. Daarbij laat hij ongezouten zijn mening horen. Volgens velen fungeert de presentator als roeptoeter van het Kremlin.

Kiseljov ziet het liefst Donald Trump als de opvolger van Barack Obama. Of beter: hij wil per se niet dat Hillary Clinton het wordt. En hij is niet de enige in Rusland, waar Clinton geldt als exponent van het Amerika dat in z´n eentje wil uitmaken wat er in de wereld gebeurt. Het Amerika dat Rusland kleineert, demoniseert.

Russische nieuwsanker laat ongezouten mening horen over Amerikaanse verkiezingen

En het Rusland van Vladimir Poetin claimt zijn eigen plek op het politieke wereldtoneel. Het zet militaire middelen in om z´n eigen invloedssfeer te behouden, te herwinnen dan wel uit te breiden. Dat doen de Amerikanen immers ook.

Veel weten we niet over de plannen van Trump met de wereld. Maar één ding is duidelijk, ze passen aanzienlijk beter in de wereldvisie van het Kremlin. En dat wil het televisienieuws zijn kijkers graag vertellen.

De Russische vertaling van een toespraak van Trump

De verkiezingscampagne in de VS is ronduit smerig. Op het eerste gezicht krijgen beide kandidaten daarvan de schuld op de Russische televisie. Maar steeds is er een toevoeging, een extra zin, een extra citaat, een extra opmerking die duidelijk moet maken dat het toch vooral Clinton is die niet deugt. Bijvoorbeeld in de wekelijkse show van Valery Fadejev.

'Clinton deugt niet'

Nu we het toch over Poetin hebben; in de Amerikaanse campagne en media wordt hij neergezet als kwade genius, als boze geest die probeert Trump in het Witte Huis te krijgen. Niets zou hem te veel zijn.

Hij zou servers van de Democratische Partij en van medewerkers van Clinton hebben laten hacken en gehackte emails hebben laten doorspelen aan WikiLeaks om zo de verkiezingsuitslag te beïnvloeden. Poetin zelf reageerde daar nogal stoïcijns op:

Poetin: 'Is Amerika een bananenrepubliek ofzo?'

Zoals gezegd, de Russische media kiezen wel degelijk partij. Ze gaan er bijvoorbeeld van harte in mee als Trump de zittende macht in Washington beticht van verkiezingsfraude. De Democratische Partij zou verkiezingscarrousels organiseren, er zouden miljoenen doden op de kieslijsten staan, die allemaal op Clinton gaan stemmen.

Russische media kritisch over Democratische Partij

En dan zijn er nog de media. De Russische televisie herhaalt en herhaalt het verwijt van Trump dat die niet deugen. Journalisten laten hun oren hangen naar verzoeken van Clintons campagneteam, ze sturen van tevoren vragen door die tijdens debatten worden gesteld. Ze richten hun pijlen eensgezind op Trump en laten Clinton ongemoeid. De Amerikaanse journalistiek heeft zich 100 procent ten dienste van Hillary Clinton gesteld.

List en bedrog

Rusland bepaalt niet hoe de Amerikaanse kiezer straks stemt. Dat begrijpen ze in Rusland echt wel. Maar daar gaat het waarschijnlijk ook niet om. Het gaat erom een aantal troefkaarten achter de hand te hebben voor het geval Clinton de nieuwe president van de Verenigde Staten wordt.

Dan kan het Kremlin zeggen: we hebben gezien hoe ze aan de macht is gekomen, met list en bedrog, kom bij ons niet aan met kritiek op ónze democratie of die van de landen die wij steunen. Als Trump wint, zal je daar na 8 november waarschijnlijk weinig meer over horen.

Bekijk de speciale video's over de Amerikaanse verkiezingen op NOS The Series:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl