AFP

De parlementariërs van de Koerdische HDP-partij leggen het werk in het Turkse parlement voorlopig neer. Ze doen dat uit protest tegen de aanhouding van negen van hun mede-Kamerleden, onder wie twee leiders. Turkije verdenkt hen ervan dat ze het politieke verlengstuk zijn van de Koerdische Arbeiderspartij PKK.

De overgebleven HDP-parlementariërs gaan de komende tijd met hun aanhangers overleggen over wat ze verder gaan doen. Een woordvoerder van de partij zei dat een complete terugtrekking uit het parlement niet wordt overwogen. Zo'n stap is alleen mogelijk na raadpleging van de achterban, zei de woordvoerder. 

De HDP wist vorig jaar als eerste Koerdische partij in Turkije de kiesdrempel van 10 procent te halen. Het is de op een na grootste oppositiepartij van het land. De partij noemt de aanhouding van de parlementsleden de grootste aanval op de partij ooit.

Yildirim

Premier Yildirim noemde het besluit van de HDP-parlementariërs om zich voorlopig terug te trekken uit het parlement een vergissing. Hij zei dat dat besluit getuigt van minachting van de kiezers. "Keer terug naar het parlement voor het te laat is", zei hij in het noordoosten van het land. Hij herhaalde het standpunt van de regering "dat geen politicus zich mag laten gebruiken als schild voor het terrorisme". 

Partij HDP boycot Turkse parlement

PKK of IS?

De spanningen tussen de Turkse autoriteiten en Koerdische groepen zijn de afgelopen tijd flink toegenomen. Vannacht arresteerde de Turkse politie in de zuidoostelijke stad Diyarbakir vijftien mensen in een actie gericht tegen de Koerdische Arbeiderspartij PKK. 

Turkije houdt de verboden PKK verantwoordelijk voor de aanslag van vrijdag in Diyarbakir waarbij elf mensen omkwamen. Volgens het Turkse staatspersbureau Anadolu werden de anti-terreureenheden bij de actie gesteund door helikopters.

IS eiste de verantwoordelijkheid voor die aanslag op, maar de Turkse autoriteiten hebben die claim naast zich neergelegd en houden vol dat de PKK erachter zit.

STER reclame