Links Rosemary en rechts Stephanie
NOS NieuwsAangepast

'Hillaryans' rijden uren voor strijd van deur tot deur

  • Guus Dietvorst

    redacteur NOS Online

  • Guus Dietvorst

    redacteur NOS Online

"Dit deel van Pennsylvania is zo Democratisch blauw als het maar zijn kan, maar de landelijke delen van deze staat zijn dieprood. Daarom is het van levensbelang dat we hier zijn."

Stephanie gaat vandaag langs de deuren in Chester om mensen op te roepen op Hillary te stemmen. Uit de hele regio komen tientallen vrijwilligers naar deze voorstad van Philadelphia. "Sommigen rijden wel twee uur. Die wonen in een staat waar de race al beslist is."

Dat is niet het geval in Pennsylvania en dus gaat ze aan de slag samen met Rosemary. Bij de eerste zes huizen wordt niet gereageerd op de deurbel. Op de deuren plakken de vrouwen een briefje, om mensen er toch aan te herinneren dat ze dinsdag naar de stembus moeten.

Briefje ter herrinering: vergeet niet te stemmen.

Dan is het wel raak. Een stuk of vijf kinderen doen tegelijk open. "Ah, jullie komen voor de politiek? Wij stemmen hier allemaal op Hillary hoor." Rosemary: "Dat is mooi, maar mogen we toch even met je mama spreken? Want kleine kinderen mogen niet stemmen."

Na een paar minuten komt moeder aan de deur met een slaperig gezicht. Ze krijgt een spervuur aan vragen op zich af. "Weet u al hoe laat u gaat? Waar het stembureau is? Hoe u daar komt? Met wie u gaat?"

"Uit onderzoek blijkt dat dat veel effect heeft" , legt Stephanie uit. "Mensen doorlopen die stappen in hun hoofd en dan is de kans groter dat ze op dinsdag ook echt gaan."

"En op wie moet mama stemmen?”, besluiten de vrouwen hun verhaal. "Hillary", roepen de kinderen in koor. In ruil voor dat kinderkoor geven Rosemary en Stephanie grif al hun buttons af aan de jongens en meisjes in de deuropening. "Nee, meer hebben we er echt niet, het spijt ons."

De vrijwilligers gaan alleen langs bij mensen die geregistreerd staan als Democraat. En daar zijn er veel van in Chester. "Er wonen hier veel mensen die het in economisch opzicht zwaar hebben”, vertelt Stephanie. “En die stemmen vaak Democratisch."

Armoede

Bij de laatste volkstelling in 2010 woonden er 34.000 mensen in Chester en 75 procent van hen is zwart. Het is een arm stadje; een derde van de inwoners leeft onder de armoedegrens.

Een paar huizen verderop doet het tweetal goede zaken. Een oudere vrouw doet open en brandt los: "We wonen hier met zijn negenen en we gaan allemaal stemmen, op Hillary. Ik weet nog niet hoe ik bij het stembureau moet komen, maar al moet ik kruipen!"

En Hillary is niet de enige op wie ze gaat stemmen. "Ik weet niet wie er allemaal goed zijn, maar ik druk gewoon alle D’s (van Democraat) die ik zie." Op dinsdag kunnen inwoners van Pennsylvania in meerdere verkiezingen stemmen, onder meer voor de Senaat.

'Ok, dit huis vinken we af als onbereikbaar'

Dan komt het tweetal bij een huis waar een hondje onafgebroken staat te blaffen. "Oké, die vinken we af als onbereikbaar", lacht Stephanie. De wijk die ze toebedeeld hadden gekregen is gedaan. De vrouwen gaan terug naar het partijkantoortje.

Partijkantoor Democraten in Chester

En daar staan nieuwe teams klaar om op pad te gaan. Onder hen drie jonge vrouwen die uit New York zijn komen rijden, Althea, Smita en Shalini. In de auto naar de plek waar ze gaan werven, wil Althea graag nog even het voorbeeldgesprek doornemen dat is uitgedeeld. "Ik heb dit voor het laatste vier jaar geleden gedaan, voor Obama", verklaart ze. "Dus ik zit er niet helemaal meer in."

Dat ze nu juist weer voor Hillary op pad gaat, is niet zonder reden. "Ik geef er echt om, ik ben zo blij dat een vrouw president kan worden."

  • NOS
    Het drietal op pad
  • NOS
    Althea op pad

Bij de eerste deur heeft ze meteen beet, hoewel het gesprek niet lang duurt. "Papa komt niet naar de deur, maar hij gaat stemmen en hij weet waar het is, doei."Toch een adres dat ze kan afvinken.

Op haar lijst staan de namen van de stemgerechtigden van elk huis. "Oké, we gaan nu naar nummer 226, daar wonen Jamal, Patricia, Jamelia, Lateesha… Hoe kunnen er zoveel mensen in zo’n klein huisje wonen?", vraagt de New Yorkse zich af. Geen van allen doen ze open, dus Althea plakt een briefje op de deur.

Vier jaar niet zeuren

Bij de volgende heeft ze meer geluk, een vrouw doet al open voordat Althea heeft aangebeld. "Ja, ik stem op Hillary, daar komen jullie toch voor? Natuurlijk ga ik stemmen, want anders mag je ook vier jaar lang niet zeuren", lacht ze. "Dag hoor Hillaryans!"

Ook al zeggen de meesten al direct dat ze heus wel gaan stemmen, toch denk Althea dat het aanbellen helpt. "Al zijn het er maar een paar die we op weg helpen. Dat kan het verschil maken in Pennsylvania."

Althea belt aan

Dan komt ze bij de eerste teleurstelling van de dag, zo lijkt het. "Ja, ik ben Deshawn en ik ga op Trump stemmen omdat hij Amerika weer groots gaat maken toch. Wat wou je daaraan doen?"

Maar als zijn oma hem vermanend toespreekt uit het raam, begint hij te lachen. "Nee meisje, ik stem gewoon op die kandidaat van jou, geen zorgen. Wanneer zijn de verkiezingen eigenlijk?"

Deshawn in gesprek met Althea

Bezoek NOS The Series, onze speciale videosite:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl