AFP

Het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken wil migranten die op zee worden opgepikt, direct gaan terugsturen naar Afrika. Dat moet voorkomen dat vluchtelingen zich wagen aan de levensgevaarlijke tocht over de Middellandse Zee, aldus de krant Welt am Sonntag.

Het voorstel, waarbij vluchtelingen buiten de EU asiel moeten aanvragen, doet denken aan de Australische aanpak. Als Duitsland het plan in EU-verband zou proberen te verwezenlijken, betekent dit een grote ommezwaai in het beleid van het land, dat tot dusver een ruimhartig asielbeleid voert. 

"Door het vooruitzicht weg te nemen dat ze ooit de Europese kust bereiken, zouden migranten ervan overtuigd kunnen raken dat ze niet aan de levensgevaarlijke en dure reis moeten beginnen", zegt een woordvoerder van het departement van minister De Maizière.

Levens redden

Migranten die op zee worden onderschept, zouden volgens het voorstel naar Noord-Afrikaanse landen als Egypte of Tunesië gebracht moeten worden. Vervolgens zouden ze daar asiel moeten aanvragen in Europa.

Het ministerie liet de krant weten dat het plan is bedoeld om levens te redden, maar ook om mensensmokkelaars buitenspel te zetten. Het voorstel zou nog niet zijn besproken op EU-niveau. 

Gisteren werden er door de Italiaanse kustwacht bij 16 reddingsacties in totaal 2200 vluchtelingen uit zee opgepikt. Daaronder waren ook een aantal baby's.  

Italiaanse kustwacht redt elf kinderen

STER reclame