Militairen staan op wacht bij de gedemilitariseerde zone tussen de twee Korea's, bij het Zuid-Koreaanse dorp Panmunjom.
NOS NieuwsAangepast

Groeiend aantal Noord-Koreanen vlucht naar Zuid-Korea

Het aantal Noord-Koreaanse overlopers dat in de loop der jaren Zuid-Korea heeft weten te bereiken, passeert deze maand naar verwachting de 30.000. Dat heeft het Zuid-Koreaanse ministerie van Hereniging vandaag laten weten.

Dit jaar gaat het hard; het aantal overlopers ligt 21 procent boven dat van het gehele vorige jaar. Van januari tot en met oktober hebben intussen 1154 Noord-Koreanen de grens over weten te steken.

De toename wordt onder meer verklaard doordat dictator Kim Jong-un steeds extremere methoden, zoals publieke executies, gebruikt om zijn volk in het gareel te houden.

Integratie

"Eind oktober waren er 29.948 voormalige Noord-Koreanen in ons land", aldus een woordvoerder van het ministerie tegen het Koreaanse persbureau Yonhap. Hij verwacht dat de grens van 30.000 medio deze maand wordt gepasseerd.

De regering in Seoul grijpt de mijlpaal aan om maatregelen te nemen waardoor nieuwkomers beter zouden moeten integreren in de Zuid-Koreaanse maatschappij. De overlopers krijgen dan bijvoorbeeld meer hulp bij het vinden van een baan.

Honger

Het ministerie van Hereniging houdt gedetailleerde statistieken bij over de nieuwkomers. Opvallend is dat het aantal overlopers dat is gevlucht voor de honger, in vijftien jaar sterk is gedaald.

In 2001 zei 67 procent van de Noord-Koreanen dat met name honger de reden was om te vluchten. Nu is dat gedaald tot amper 12 procent. Van de vluchtelingen zegt nu 88 procent dat het verlangen naar vrijheid en de afkeer van het Noord-Koreaanse regime de reden was om over te lopen.

Grens met China

Ondanks de groei die dit jaar laat zien, is het de laatste jaren moeilijker geworden om Noord-Korea te ontvluchten. Het aantal geslaagde grenspassages lag in 2011 nog boven de 2700, maar halveerde bijna in de jaren daarna.

Als oorzaak worden strengere controles genoemd aan de grens tussen Noord-Korea en China, die van oudsher minder streng werd bewaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl