Moderne ijshal Thialf valt in de smaak bij publiek

"Schitterend", "mooi licht" en "bijzondere sfeer": zo spreken bezoekers over het nieuwe schaatsstadion Thialf, waar het publiek vandaag voor het eerst na de verbouwing een kijkje mochten nemen. Er is veel belangstelling voor de schaatshal in Heerenveen, die de afgelopen maanden flink onderhanden is genomen. 

Een nieuw dak, nieuwe stoelen, nieuw luchtgordijn en beter ijs; de mensen zijn er enthousiast over. "Wow, het is mega-groot, met mooie verlichting. Prachtig", zegt een vrouw, die met haar kinderen komt schaatsen. "Het is ook heel druk, er is veel belangstelling." 

De vrouw gaat wel vaker met haar kinderen naar Thialf, vooral om de bijzondere sfeer bij de wedstrijden. 

Een andere schaatser, die met zijn zoon de hal bezoekt, is ook erg te spreken over het mooie licht. "En het mooie plafond, dat ziet er geweldig uit." Hij merkt nog geen verschil in het ijs. "Maar dat zal ook niet het grootste verschil zijn. Het is vooral een prachtige baan." 

De man bezocht in het verleden dagelijks de baan, en gaat dat in de toekomst zeker weer doen. "Nu is er ook een volgende generatie waarmee ik kan gaan", zegt hij lachend en wijzend naar zijn zoon. 

Nu is het eindelijk weer up-to-date.

Schaatser

Een man die al zijn hele leven in Thialf komt schaatsen, voelt wel dat het ijs anders schaatst. "Het is nog niet helemaal goed. De mooie toplaag ligt er nog niet op, maar het rijdt al wel heel licht." De man schaatst al sinds hij 16 jaar oud was in de hal. "En nu is het eindelijk weer up-to-date. We zijn er heel blij mee, vooral ook dat de hal in Friesland is gebleven. Gelukkig is het oude Thialf helemaal opgekalefaterd."

Hij is van plan er in de toekomst weer vaak te komen schaatsen. "Oefenen voor de Elfstedentocht, als die ooit nog komt. Het is hier lekker warm en je schaatst uit de wind. En tijdens de andere seizoenen doe ik andere dingen. Vissen, zeilen, schaatsen: ik heb elk jaargetijde wel iets."

Tweede overdekte baan

Thialf werd in 1986 geopend en was toen de tweede overdekte baan ter wereld. De renovatie begon in februari 2015. Eind januari 2017 wordt het vernieuwde ijsstadion officieel geopend.

STER reclame