Reuters

Al op de parkeerplaats belooft het een groot feest te worden. Ruim 10.000 mensen passen in het stadion van Hershey in swing state Pennsylvania, maar getuige de rij van honderden meters zijn er waarschijnlijk meer gekomen om hun Trump in het echt te zien.

Gelukkig is er vermaak voor de wachtenden. Zo kan je voor 5 dollar twee keer schieten op een afbeelding van Hillary. "Waar je haar ook raakt, het is altijd bulls eye", lacht de man met luchtbuks. "Oké best grappig, maar we gaan hier niet op politici schieten", zegt een dochter tegen haar vader die zijn portemonnee al had getrokken.

Ander vermaak is er in het toeschreeuwen van een groepje eenzame Hillary-supporters. "Lock her up!", scandeert de rij, een mantra dat vanavond nog veel terug zal komen. En natuurlijk kan je de tijd doden met het lezen van de lollige teksten op de T-shirts die worden verkocht: 'Hillary zuigt, maar niet zoals Monica', 'Hillary for prison 2016'.

Maar de grootste hit onder de wachtenden is het T-shirt waar alleen 'deplorable' (zielig) op staat. Clinton heeft de Trump-aanhangers een paar maanden geleden met dat woord weggezet, maar de mensen in de rij zien het als een geuzennaam. "Hillary is juist de grootste zielenpoot."

Trump doet, net als Clinton, de laatste dagen voor de verkiezingen meerdere van dit soort events per dag. De presidentskandidaten houden speeches in de staten waar het nog spannend is, niet om zwevende kiezers over te halen (die zijn er niet zoveel meer), maar wel om te zorgen dat de eigen achterban fired up is en op komt dagen bij de stembus dinsdag.

Het lukt Trump aardig in Hershey. Een jonge moeder in de rij: "Dit is de eerste keer dat ik buiten kom na de geboorte van mijn kind, maar ik moest hier bij zijn. Dit wil je niet missen."

'Lock her up'

Eenmaal binnen begint de show pas goed. Op grote schermen worden Trumps campagnespotjes gedraaid en elke keer als Clinton in beeld komt, roept het publiek uit volle borst: "lock her up, lock her up". En dat menen ze, vertelt een ex-marinier. "Natuurlijk, ze is een crimineel, maar ze komt overal mee weg vanwege de klassenjustitie in dit land. Als ze geen president wordt, moet ze naar de gevangenis."

"Ik heb geen J-Lo of Jay Z nodig"

Na de filmpjes komen de opwarmers, twee Congresleden, de voorzitter van Women for Trump en nog wat belangrijke Republikeinen. Hun boodschap? Trump is anders dan de rest. "Hij gaat het moeras in Washington schoonmaken", zeggen ze, refererend aan de 'vastgeroeste' beroepspolitici die de dienst uitmaken in Amerika.

Dan, na nog een gebed ('dank God dat wij hier samen mogen zijn om Trump te steunen') en het volkslied, komt eindelijk de man waar de duizenden aanwezigen hun hoop op hebben gevestigd. Onder oorverdovend lawaai betreedt Trump het podium en energiek en ontspannen lepelt hij zijn onderwerpen op, slechts onderbroken door zijn fans die precies weten wanneer een onderbreking wordt verwacht.

"Jullie hebben misschien gehoord van dat nieuwe onderzoek van de FBI…", hoeft Trump nog maar te hinten of de menigte scandeert al: "lock her up, lock her up", Trump: "Ah, dus jullie hebben ervan gehoord."

Nadat hij nog wat onderwerpen heeft behandeld, komt een emotioneel intermezzo. Trump roept de ouders van de verongelukte 19-jarige Riley naar voren om te praten over hun zoon. "Hij was Trumps grootste fan", zegt de moeder van Riley. "Hij heeft Trumps naam en het vrijheidsbeeld op zijn grafsteen staan, omdat hij zo van Amerika houdt."

De moeder van Riley roept iedereen op om op haar zoons idool te stemmen. "Mijnheer Trump heeft ons uitgebreid gesproken toen hij hoorde over Rileys dood. Dat was heel persoonlijk. Wat voor een man is dit? Hij voert campagne om president te worden en hij neemt toch de tijd voor ons."

Hierna pakt Trump zijn agendapunten weer op: werkloosheid en slechte handelsverdragen (waar Clinton medeverantwoordelijk voor is), kritiek op de liberale media (die Clinton voortrekken), haar "belabberde" beleid als minister van Buitenlandse Zaken en corruptie in de politiek (waar Clinton een goed voorbeeld van is).

Buitenstaander

Dat hij niet bij die politiek hoort, benadrukt Trump nog maar eens aan het eind van zijn speech. "Ik ben een buitenstaander, maar jullie zijn ook buitenstaanders. Dat is juist hoe wij het willen." En op de tonen van You can't always get what you want van de Rolling Stones neemt Trump afscheid van Hershey, Pennsylvania.

Even later gaan ook de Trumpaanhangers naar huis, maar niet voordat ze nog "lock her up, lock her up" hebben geroepen naar alle cameraploegen rond het stadion. "Laat ze oprotten", zegt een vrouw met een Trump-petje. "Die liberale journalisten snappen niet waarom wij hiernaartoe zijn gekomen, maar duh, Trump is gewoon fantastisch."

STER reclame