De Turkse president Erdogan
NOS NieuwsAangepast

Felle kritiek op arrestaties, maar Turkije laat zich 'niet de les lezen'

De Verenigde Naties vinden dat Turkije de grenzen van het toelaatbare heeft overschreden, de Europese Unie is extreem bezorgd en verschillende landen hebben de Turkse ambassadeur op het matje geroepen. Het is een greep uit de felle reacties op de arrestatie van twaalf volksvertegenwoordigers in Turkije. Turkije zelf wijst de kritiek van de hand.

De gearresteerde volksvertegenwoordigers behoren tot de pro-Koerdische oppositiepartij HDP en werden vannacht opgepakt. Onder hen zijn twee leiders van de oppositiepartij: Selahattin Demirtas en Figen Yüksekdag. Volgens de Turkse regering heeft de HDP banden met de PKK. De HDP spreekt dat tegen.

Felle kritiek op arrestaties, maar Turkije laat zich 'niet de les lezen'

De arrestaties zijn de zoveelste in een reeks na de mislukte staatsgreep op 15 juli. Naar aanleiding daarvan zijn al tienduizenden mensen gearresteerd en meer dan 100.000 mensen ontslagen of geschorst.

Eerlijk proces

De VN hoopt dat mensen die hun baan zijn verloren of zijn opgepakt, een eerlijk proces krijgen. "Gezien de aantallen, zijn we bezorgd dat dit niet het geval is", zegt een woordvoerder.

Het Nederlandse kabinet noemt de arrestaties zorgelijk. "In een democratie is het arresteren van politieke tegenstanders een heel ongezond teken van de staat van die democratie, dus dat is niet normaal", zegt vicepremier Lodewijk Asscher. Turkije moet de beginselen van de rechtstaat respecteren, vindt hij.

Turkije-rapporteur Kati Piri van het Europees Parlement twitterde vanmorgen na de arrestaties: "Heel slecht nieuws vanuit Turkije. Alweer." Later voegde ze daar in een gesprek op NPO Radio 1 aan toe dat de onderhandelingen met Turkije over een eventueel EU-lidmaatschap moeten worden opgeschort. "Op deze manier praten met Turkije over lidmaatschap van de Europese Unie heeft geen enkel nut."

EU-buitenlandchef Federica Mogherini is extreem bezorgd over de arrestatie van de pro-Koerdische politici. Via Twitter liet ze weten contact te hebben met de Turkse autoriteiten en dat ze een bijeenkomst in Ankara wil organiseren met alle ambassadeurs van de EU-landen.

De Verenigde Staten sluiten zich bij Mogherini aan, ook de Amerikanen zijn ernstig bezorgd over de gebeurtenissen in Turkije.

Denemarken, Noorwegen en Zweden hebben de Turkse ambassadeur ter verantwoording geroepen. In Duitsland moest een andere vertegenwoordiger van de Turkse regering tekst en uitleg geven.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Steinmeier verwees in zijn reactie naar de bomaanslag die later vandaag plaatsvond in de Turkse stad Diyarbakir, waar ook een aantal HDP-parlementariërs werden gearresteerd. "De strijd tegen terrorisme mag geen excuus zijn om de oppositie tot zwijgen te brengen of zelfs achter de tralies te zetten. Het is nu aan de Turkse autoriteiten om duidelijk te maken welke kant het op gaat en wat dat betekent voor de relatie tussen Turkije en de EU."

Turkije noemt de kritiek van Europese landen en de EU onaanvaardbaar. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu herhaalde nog eens waarom de pro-Koerdische volksvertegenwoordigers zijn opgepakt en stelt dat ze niet boven de wet staan. Hij vindt ook dat de Europese Unie niet het recht heeft om Turkije "de les te lezen over de superioriteit van de rechtsstaat en de democratie".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl