'Duits vooronderzoek naar aanpak 'haat-berichten' door Facebook'

Facebook-oprichter Mark Zuckerberg AFP

Het Duitse OM heeft een vooronderzoek ingesteld tegen Facebook omdat het bedrijf te weinig zou doen tegen haatzaaien en opruiing op het sociale platform. Dat meldt het weekblad Der Spiegel. Het onderzoek richt zich onder meer op oprichter Mark Zuckerberg, topvrouw Sheryl Sandberg en de Brit Richard Allan, die de Europese tak van het bedrijf vertegenwoordigt.

Facebook is verplicht om berichten met strafbare teksten zo snel mogelijk te verwijderen. De openbaar aanklagers zeggen een lijst te hebben met gevallen waarbij dit ook na herhaalde verzoeken niet is gebeurd. Het zou onder meer gaan om doodsbedreigingen en Holocaust-ontkenningen.

Haat jegens vluchtelingen

In Duitsland woedt de discussie over de instroom van vluchtelingen ook op Facebook. De Duitse regering vindt dat het Amerikaanse bedrijf te laks is. Meestal reageert het bedrijf niet of wordt er een standaardtekst geplaatst dat het bericht de regels overschrijdt. 

Facebook zegt in een reactie dat alle beschuldigingen ongegrond zijn en dat het bedrijf de Duitse wet niet schendt. "Er is geen plaats voor haat op Facebook. We werken nauw samen met onze partners om dit te bestrijden", zegt een woordvoerder.

De kwestie speelt al een jaar. Vorig jaar onderzocht het Duitse OM ook al of er juridische stappen konden worden genomen na een aangifte tegen Facebook en het topmanagement. De openbaar aanklagers concludeerden toen dat de zaak buiten de jurisdictie van de Duitse rechtspraak viel. 

In september 2015 vroeg bondskanselier Merkel persoonlijk aan Zuckerberg om iets tegen de 'haat-berichten' te doen. Zuckerberg liet toen weten dat zijn bedrijf ermee bezig is.

STER Reclame