'Meisje met groene ogen' moet terug naar Afghanistan

De wereldberoemde foto van het Afghaanse meisje op een tentoonstelling in het Duitse Erfurt in 2014 AP

Het 'meisje met de groene ogen' dat in 1985 op de cover van National Geographic stond, wordt snel uitgezet naar Afghanistan. Dat heeft een rechter in het Pakistaanse Peshawar bepaald.

De nu veertiger Sharbat Gula of Sharbat Bibi werd tien dagen geleden gearresteerd in Pakistan omdat ze een vervalste ID-kaart op zak had en illegaal in het land verbleef. Ze kreeg een celstraf van vijftien dagen opgelegd en een boete van bijna 1000 euro. Na haar straf moet ze terug naar haar vaderland.

Russische bezetting

Gula werd in 1984 door de Amerikaanse fotograaf Steve McCurry in de buurt van Peshawar gefotografeerd. Ze was toen 12 jaar en gevlucht uit Afghanistan, dat in die tijd werd bezet door Rusland.

De foto kwam in 1985 op de cover van National Geographic en werd het symbool voor het burgerleed tijdens de Russische bezetting van Afghanistan in de jaren 80. Miljoenen Afghanen ontvluchtten het land en zochten een veilig heenkomen in onder andere Pakistan.

National Geographic ging in 2002 terug naar Pakistan om uit te zoeken of het gefotografeerde meisje met de felgroene ogen nog leefde en hoe het met haar ging. Na een lange zoektocht kwamen ze bij Gula terecht. Ze bleek getrouwd te zijn, kinderen te hebben en halverwege de jaren 90 weer een tijdje in Afghanistan te hebben gewoond. Inmiddels was ze weer terug in Pakistan.  

Warm welkom

Naar nu blijkt deden de Pakistaanse autoriteiten al langer onderzoek naar Gula, toen ze ontdekten dat zij met valse papieren in het land verbleef. Ze woonde al jaren met haar man en kinderen in Peshawar. Haar man zou enkele jaren geleden zijn overleden.  

Een medewerker van het Afghaanse consulaat denkt dat Gula maandag al zal worden uitgezet. "De regering en de Afghaanse bevolking zullen haar een warm welkom heten."

Gula is tijdens haar gevangenschap met koorts en een hoge bloeddruk opgenomen in een ziekenhuis. Ze verscheen vandaag wel in de rechtbank.  

Haar zaak staat niet op zich. Pakistan wil 2,5 miljoen Afghaanse vluchtelingen terugsturen naar hun vaderland, ook nu het er onveilig is door de bloedige strijd van de Taliban.

STER Reclame