ANP

Sinterklaas wordt bij zijn intocht in Amsterdam alleen nog vergezeld door Schoorsteenpieten. Zwarte Piet wordt in de ban gedaan. Het besluit komt als een verrassing omdat eerder was bekendgemaakt dat driekwart van de hulpjes van de Sint zou bestaan uit Schoorsteenpieten, herkenbaar aan wat zwarte vegen. 

In 2015 was 50 procent van de Pieten zwart geschminkt, in 2014 was dat nog 75 procent. 

Het besluit is volgens een woordvoerder van de gemeente een tijd stilgehouden zodat het geen punt van discussie zou worden. 

Sinterklaas komt op zondag 13 november aan in Amsterdam. Een dag eerder is de landelijke intocht in Maassluis die op televisie wordt uitgezonden. Het is nog onduidelijk of Zwarte Piet dan wel is te zien. 

Tegenstanders van Zwarte Piet hebben aangekondigd dat ze in Maassluis gaan demonstreren.

Cultuuraanval

Onlangs maakte RTL bekend dat in zijn Sinterklaas-uitzendingen alleen nog Schoorsteenpieten te zien zijn. De VVD reageerde verbolgen.   

Vaststaat dat de Schoorsteenpiet in rap tempo oprukt in Nederland. In Utrecht zullen nog nauwelijks Zwarte Pieten te zien zijn en in Arnhem is gekozen voor een overgangsperiode van drie jaar. In de provincies Friesland, Groningen en Zeeland wordt nog volop gediscussieerd over de toekomst van Zwarte Piet. 

De Telegraaf hield een enquête en concludeert dat de meeste Nederlanders vasthouden aan Zwarte Piet. De discussie die tegenstanders zijn begonnen, vinden ze maar niets. Van de ondervraagden spreekt 75 procent van "een aanval op onze cultuur". Ze vinden dat een kleine groep activisten het sinterklaasfeest heeft verpest.  

STER reclame