Er worden drie spooronderdelen, verspreid over de heide, geopend. Jan van de Ven

"Lieve schatten, wij zijn op transport, waarschijnlijk Duitsland. Vol goede moed, alles prima. Moed en vertrouwen. Oneindig veel liefs, jullie Hetty."

Dit kleine briefje is geschreven door Hetty Voûte, vlak voor haar deportatie naar concentratiekamp Ravensbrück. Het is een van de tastbare herinneringen aan de spoorlijn bij kamp Vught. Vandaag zullen drie oude spooronderdelen, verspreid over de Vughtse Heide, onthuld worden als herinnering aan de spoorlijn. 

De onderdelen liggen op drie verschillende plekken op de Heide. Bezoekers kunnen over de geschiedenis lezen op de bijbehorende informatieborden. De houten spooronderdelen zijn zo'n 20 tot 30 meter lang. Het zijn geen stukken van het originele spoor, maar ze komen wel uit dezelfde periode. 

Een Canadese soldaat bij de spoorlijn van kamp Vught Nationaal Monument Kamp Vught

Toon Holla was betrokken bij het project. "We proberen de geschiedenis levend te houden. De Vughtse Heide is een prachtig gebied. Er lopen veel wandelaars, maar vaak beseffen zij niet dat daar een spoor heeft gelegen dat is gebruikt voor het vervoer van gevangenen naar Duitsland", zei hij in het NOS Radio 1 Journaal. "We willen hen er graag op attenderen dat het een bijzondere plek is."

De spoorlijn werd niet alleen gebruikt voor het deporteren van gevangenen, maar ook voor het vervoeren van kolen en vliegtuigwrakken. "We hebben een leerling-machinist gesproken die de wagons vanuit Den Bosch naar kamp Vught toe moest duwen. Daar werden de vliegtuigwrakken door de gevangenen uitgeladen", vertelde Holla.

STER reclame