Dekker dankt juffen en meesters voor terugdringen zwakke scholen

tijd van publicatie Aangepast

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

1/2 Dekker: minder zwakke scholen

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

2/2 Van Dijk (SP): Wat meet de Inspectie nou eigenlijk ?

Het aantal zwakke scholen in Nederland is fors gedaald. Dat blijkt volgens staatssecretaris Dekker uit cijfers van de Onderwijsinspectie. Op de peildatum, 1 september 2016, hadden nog 14 basisscholen en 1 middelbare school het predicaat 'zeer zwak'

Een school krijgt het predicaat 'zwak' of 'zeer zwak' als de leerprestaties onvoldoende zijn of als de kwaliteit van het onderwijs te laag is. De school krijgt een jaar de tijd om de situatie te verbeteren. Daarbij krijgt de leiding hulp. Lukt het niet, dan kan er gekort worden op de subsidie. In het ergste geval kan de school worden gesloten.

Dekker zei vandaag dat het aantal scholen dat onder de maat presteert "historisch laag" is. Sinds 2011 is er sprake van een halvering.

Zwakke en zeer zwakke scholen

20112016
Zwakke basisscholen3,8%1,7%
Zeer zwakke basisscholen0,6%0,2%
Zwakke middelbare scholen10,2%4,3%
Zeer zwakke middelbare scholen0,9%0,0%

In totaal waren er op 1 september nog 245 scholen die het oordeel zwak of zeer zwak hebben gekregen. Dekker vindt dat ook die van dat stempel af moeten. "Ik ben ervan overtuigd dat het onderwijs het nog beter kan gaan doen", zei hij.

Dat er steeds minder zwakke scholen zijn, noemt Dekker een prestatie van formaat. "Dat is te danken aan al die juffen en meesters, alle schoolleiders, de inspecteurs en alle andere betrokkenen die zich met hart en ziel inzetten om onze kinderen het allerbeste te kunnen bieden."

Oppositiepartij SP is minder onder de indruk. Het Kamerlid Van Dijk vindt het wel een compliment waard dat er steeds minder zwakke scholen zijn, maar hij vraagt zich af wat de Inspectie nu eigenlijk meet. "Als het aantal zittenblijvers op een school afneemt, is dat een plusje voor de school. Maar soms kan zittenblijven heel zinvol zijn." De SP benadrukt verder dat volgens de Inspectie de kloof tussen hoog- en laagopgeleiden groeit en dat de ongelijkheid toeneemt.

STER Reclame