Bjarne Riis bij een persconferentie in februari 2016 waarin hij zijn ambities voor een World Tour-ploeg uiteenzette.
NOS WielrennenAangepast

Riis keert terug in het wielrennen met torenhoge ambities

Voormalig Tour de France-winnaar en epo-gebruiker Bjarne Riis wil over twee jaar weer deel uitmaken van de top van het wielrennen. Als ploegleider, welteverstaan.

De 52-jarige Deen heeft samen met Lars Seier Christensen, topman van Saxo Bank, het continentale Team Virtu Pro-Veloconcept overgenomen. Het is de bedoeling dat de ploeg over twee jaar is gepromoveerd naar de WorldTour. Dat lieten Riis en Christensen weten op een persconferentie.

Bovendien wil Riis volgend jaar al de beste zijn in het vrouwenwielrennen. Dat moet gebeuren met Team BMS Birn, dat hij ook heeft overgenomen en al actief is in de WorldTour.

Grote namen

Riis won in 1996 de Tour de France, maar bekende later dat hij toen doping had gebruikt. Na zijn actieve carrière werd hij ploegleider bij Jack & Jones, CSC, Saxo Bank en Tinkoff-Saxo.

Met Carlos Sastre en Alberto Contador won hij de Tour de France, al werd die laatste uit de uitslag gehaald vanwege doping. Ook werkte Riis samen met grote namen als Andy Schleck, Ivan Basso en Fabian Cancellara.

Doping

In de zomer van 2015 onthulde de Deense antidopingautoriteit ADD in een rapport dat dopinggebruik wijdverbreid was in de ploeg van Riis en dat de ploegleider daarvan op de hoogte moet zijn geweest. Omdat de overtredingen toen al verjaard waren, werd Riis niet gestraft.

Een paar maanden eerder was Riis bij Tinkoff-Saxo op straat gezet door eigenaar Oleg Tinkov, omdat de twee niet meer samen door een deur konden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl