youtube.com/user/brunstadorg
NOS NieuwsAangepast

NRC: sekteleden op vakantie op kosten belastingbetaler

Twee ambtenaren van het ministerie van Financiën helpen de sekte Noorse broeders bij belastingontwijking. Dat meldt NRC Handelsblad, dat in het bezit is van 200.000 e-mails van de broeders.

Het zou gaan om een senior medewerker van de audit-dienst van Financiën en om een coördinator van de Belastingdienst, die beiden lid zijn van de sekte. Afgelopen weekend was al in het nieuws dat de sekte op grote schaal gebruik zou maken van kinderarbeid.

De conservatieve christelijke sekte ontwijkt volgens NRC Handelsblad op grote schaal belastingen door middel van goededoelenstichtingen. In Nederland hebben de Noorse broeders vijftien van zulke stichtingen.

Die stichtingen zijn door de Belastingdienst erkend als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Daardoor hoeven ze geen belasting te betalen over giften, en mogen ze zelf uitkeringen doen waarover geen belasting hoeft te worden betaald. Ook mogen donateurs hun giften aan de stichtingen aftrekken.

Discipelen

NRC noemt diverse voorbeelden van misbruik van de goededoelenstatus. Zo zou de deze week afgetreden leider van de broeders in Nederland, Jan-Hein Staal, maandelijks 1000 euro in rekening hebben gebracht bij de stichting Christelijke Gemeente Nederland, hoewel voor de fiscus wordt volgehouden dat bestuursleden geen geld ontvangen.

Een andere stichting van de broeders, Evangeliewerk Buitenland in Stadskanaal, zou gebruikt zijn om een miljoenenlening af te lossen. Dat gebeurde met geld van donaties waarover vanwege de ANBI-status geen belasting was betaald. Ook konden de 'discipelen' die het geld doneerden, dat aftrekken als gift.

De lening bij een Noorse bank was gebruikt voor het opknappen van een vakantiepark in Brunstad, het wereldwijde geloofscentrum in Noorwegen. Uit de mails blijkt ook dat de lening buiten de stukken is gehouden.

Verkeerde handen

Uit de e-mails blijkt volgens NRC Handelsblad verder dat broeders op kosten van de belastingbetaler gebruik maken van vakantiehuisjes op het park in Brunstad. Ze kunnen hun verblijf als "gift voor het zendingswerk" aftrekken.

Een van de adviseurs van Financiën waarschuwt in een mail dat informatie hierover niet "in verkeerde handen" mag vallen. Anders zou het gevolg zijn "dat we in de pers worden beticht van belastingontduiking, in de trant van 'mensen betalen van Nederlands belastinggeld hun vakantiehuisje in Noorwegen'".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl