NOS Nieuws Binnenland Aangepast

18 maanden cel voor doodrijden peuter Breda

ANP

De man die op Koningsdag de 3-jarige jongen Nassim doodreed in Breda, is veroordeeld tot 18 maanden celstraf, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Daarnaast mag de man vier jaar niet rijden.

De straf is een stuk lager dan de eis van het Openbaar Ministerie. Het OM eiste drie jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk. Volgens het OM handelde de man, de 18-jarige Elias A., meedogenloos en berekenend.

Lagere straf door gedragsstoornis en laag IQ

De rechtbank zegt dat er geen bewijs is voor opzet. Daarnaast laat de rechter meewegen dat de man spijt heeft betuigd en last heeft van PTSS (posttraumatische stressstoornis).

Volgens de rechtbank was er geen sprake van roekeloos rijgedrag, maar nam A. wel bewust onaanvaardbare risico's. A. heeft een grote ontwikkelingsachterstand en een laag IQ.

De rechter zegt dat het risico op herhaling groot is. A. is eerder gestraft voor rijden zonder rijbewijs.

Rechtbanktekening van verdachte Elias A. (tweede van rechts) ANP

Het ongeluk gebeurde op de Veurnestraat in Breda. Die straat ligt in een 30-kilometerzone, maar de verdachte reed er op 27 april minstens 80 kilometer per uur.

Na het ongeluk ging A. ervandoor. Pas uren later, nadat er een klopjacht was gestart, meldde hij zich bij de politie.

Verjaardag

"De rechtbank beseft dat geen enkele straf, in welke vorm of mate dan ook, het verlies van Nassim goed zal kunnen maken en het leed van de nabestaanden zal kunnen wegnemen", zei de rechter. 

Nassim zou vandaag vier jaar zijn geworden.

Hoger beroep

Het openbaar ministerie weet nog niet of het in hoger beroep gaat tegen het vonnis. Het OM wil het vonnis eerst goed bestuderen.

STER reclame