AFP

Het Britse parlement moet instemmen met de uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie, voordat de regering erover met Brussel mag onderhandelen. Premier May vond dat ze het Lager- en Hogerhuis niet om goedkeuring hoefde te vragen, maar daar ging de rechter niet in mee. Is de brexit nu van de baan?

Het korte antwoord: nee. Maar de uitspraak zal May wel een stuk meer hoofdbrekens opleveren en de procedure waarschijnlijk flink vertragen.

"Theresa May raakt hiermee de controle kwijt over het brexit-proces", zegt correspondent Tim de Wit. "De parlementariërs kunnen dankzij deze uitspraak invloed uitoefenen op de onderhandelingen. In beide kamers van het parlement was een meerderheid tegen de brexit, dus dat maakt het allemaal een stuk ingewikkelder de komende tijd."

Hoger beroep

Ook loopt het stappenplan van May door de uitspraak van de rechter in de soep. Ze wilde eigenlijk eind maart de onderhandelingen met Brussel beginnen, nadat ze het uittredingsartikel 50 in werking had gesteld. Binnen twee jaar zouden de Britten dan de EU moeten verlaten. Maar het is de vraag of ze dat haalt. 

Zelf denkt May dat ze gewoon door kan gaan met de voorbereidingen om uit de EU te stappen. Ze laat via een woordvoerder weten dat de rechterlijke uitspraak donderdag het uitgestippelde schema niet zal veranderen. De regering is daarnaast ook in beroep gegaan tegen het vonnis. Het Hooggerechtshof zal begin december hoorzittingen houden. Wanneer de uitspraak dan volgt, is onduidelijk.

Overigens hoeven de Britten die in juni voor uittreding stemden zich geen zorgen te maken dat de brexit van de baan is als May ook dat beroep verliest. "Het is onwaarschijnlijk dat het parlement tegen de brexit stemt", zegt De Wit. "Ze zullen de uitslag van het referendum niet naast zich neerleggen."

Toch denkt de initiatiefnemer van de rechtszaak, Tahmid Chowdhury, dat er een kans is dat het parlement een vertrek uit de EU nu zal voorkomen. 

"Helemaal fantastisch, we zijn blij met de uitspraak"

STER reclame