Een demonstranten schreeuwt naar de politie aan de andere kant van de rivier
NOS NieuwsAangepast

Na maanden protest bekijkt Obama andere route pijpleiding

De Amerikaanse overheid onderzoekt of een nieuwe oliepijpleiding door North Dakota een andere route kan krijgen. President Obama heeft die toezegging gedaan na protesten door Sioux-indianen en milieuactivisten. Zij zijn bezorgd dat heilige plaatsen overhoop worden gehaald en vrezen voor vervuiling van drinkwaterbronnen.

Al maanden demonstreren de indianen tegen de aanleg van de pijplijn, die vlak langs hun land loopt. Vorige week ontruimde de politie een tentenkamp van de demonstranten. Daarbij kwam het tot ongeregeldheden, 140 mensen werden aangehouden. Ook gisteren waren er weer demonstraties en rellen.

Politie zet traangas in tegen indianen North Dakota

"Volgens mij moet het mogelijk zijn om rekening te houden met de heilige plaatsen van de oorspronkelijke bewoners van ons land", zei Obama in een interview met ​Now This. Hij riep de betogers en de autoriteiten op om de kalmte te bewaren.

Het grootste deel van de 1900 kilometer pijpleiding is al aangelegd. De leiding moet olie uit de velden van North Dakota via een overslagpunt in Illinois naar raffinaderijen aan de Golf van Mexico brengen. De aanleg kost bijna 3,5 miljard euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl