ANP

Yuri van Gelder heeft voor het eerst in een interview gesproken over de rel rond hem tijdens de Olympische Spelen. De turner denkt dat NOC*NSF door zijn discutabele verleden een voorbeeld wilde stellen en hem daarom na de veelbesproken stapavond naar huis heeft gestuurd.

"Ik moest geslachtofferd worden. Anders hadden ze me nooit zo zwaar gestraft voor zo'n onbenullig vergrijp", zegt Van Gelder tegen De Telegraaf.

De Brabander vertelt hoe hij in de nacht na de kwalificatie van Nederland voor de teamfinale op stap ging en omstreeks vijf uur 's morgens terugkeerde in het olympisch dorp. "Natuurlijk weet ik ook wel dat je als topsporter niet zo laat in je bed hoort te liggen", erkent Van Gelder.

Yuri van Gelder: ik nam vier of vijf biertjes

Geen verhouding

"En uiteraard snap ik dat je tijdens de Olympische Spelen eigenlijk geen alcohol moet nuttigen. Maar ik heb zo’n zware sanctie nooit zien aankomen. Het stond in geen enkele verhouding tot het vergrijp."

De ringenspecialist gaat verder: "Een atleet uit Marokko heeft een vrouw aangerand, heeft daarvoor in de gevangenis gezeten en mag een paar dagen later gewoon deelnemen aan de Spelen. Wat heb ik dan gedaan dat ik word weggestuurd? Iemand vermoord ofzo? Nee, ik ben te laat naar mijn bed gegaan."

Wat er gebeurde volgens Van Gelder

Geen gedragsregels

Volgens de turner zijn er van tevoren geen gedragsregels met hem afgesproken. "Dan was ik nooit op stap gegaan", zegt Van Gelder. "Denk je nou echt dat ik zo stom ben?"

Van Gelder legt de beslissing voor zijn verbanning bij chef de mission Maurits Hendriks. Het was naar verluidt bondscoach Bram van Bokhoven die in Rio zou hebben aangedrongen op maatregelen tegen Van Gelder.

Biertje met de coach

"Bram en Hans (Gootjes, technisch directeur turnbond, red.) weten dondersgoed dat ik na zo'n kwalificatie altijd een biertje drink. Dat is niets nieuws. Sterker, ik heb eerder die middag in de buurt van de turnhal nota bene samen met Bram een biertje gedronken op een goede afloop van de kwalificatie. Daar zijn zelfs foto's van gemaakt."

"Wat ik wel weet, is dat Bram en ik in de ochtend van die bewuste maandag samen naar de trainingshal liepen. 'Yuri, ik moet NOC*NSF rapporteren over wat er gebeurd is', zei hij toen. 'Prima, dan leg ik het allemaal wel uit', antwoordde ik", vertelt Van Gelder tegen De Telegraaf.

"Ik vroeg nog: ze gaan me toch niet naar huis sturen? Bram stelde me daarop gerust. Nee, natuurlijk zou dat niet gebeuren. Dat is het laatste contact dat ik met hem in Rio heb gehad."

Verslaggever Vlado Veljanoski had Van Gelder nog gewaarschuwd

STER reclame