Kenia haalt al zijn militairen terug uit Zuid-Sudan

Zuid-Sudanezen die het geweld in de hoofdstad Juba zijn ontvlucht AFP

Kenia trekt al zijn VN-militairen terug uit Zuid-Sudan. Het land reageert daarmee op het ontslag van de Keniaanse commandant van de internationale vredesmacht in het land.

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon maakte gisteren bekend dat de Keniaanse generaal Johnson Ondieki is vervangen vanwege een vernietigend rapport over het optreden van de VN-vredesmacht. 

De VN-militairen hebben volgens de onderzoekers gefaald bij aanvallen op burgers en hulpverleners in de Zuid-Sudanese hoofdstad Juba, in juli. Bij die aanvallen kwamen honderden burgers om het leven.

Niet te verdedigen

Het Keniaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt in een korte verklaring dat het niet te verdedigen is dat de andere vredesmilitairen uit Kenia nog wel in Zuid-Sudan blijven. "Bovendien zou dat niet bevorderlijk zijn voor hun veiligheid."

Kenia is kwaad over het rapport en de conclusies. De ontslagprocedure tegen Ondieki was niet transparant, zegt het land. Dat de vredesmacht in Zuid-Sudan is tekortgeschoten, zou volledig de schuld zijn van de VN-afdeling die over vredesoperaties gaat.

STER Reclame