Een aantal Nederlandse pensioenfondsen
NOS Nieuws

Veel pensioenbestuurders niet door keuring DNB

Veel zittende pensioenbestuurders komen niet door een keuring door de Nederlandsche Bank (DNB). Dat blijkt uit antwoorden van staatssecretaris Klijnsma op Kamervragen van D66.

Sinds 2000 moeten mensen die in het bestuur van een pensioenfonds willen komen een toets afleggen bij DNB. De test moet uitwijzen of iemand geschikt en betrouwbaar is.

Bij herbenoeming hoeven mensen die al zijn gekeurd, niet nog eens een toets af te leggen. Dat ligt anders als DNB vindt dat er iets is veranderd in het profiel van de bestuursfunctie. Sinds 2014 zijn om deze reden 91 zittende bestuurders gekeurd. DNB kwam 22 keer tot een negatief oordeel. Dat is 24 procent van de gevallen.

D66 wilde ook weten of er iets bekend is over de relatie tussen de prestaties van een pensioenfonds en de bewezen geschiktheid van de bestuurders. Volgens Klijsma is daar geen specifiek onderzoek naar gedaan. Maar 'themaonderzoeken' van DNB wijzen wel uit dat zwak beheer vaak is terug te voeren op de kwaliteit van de bestuurders, schrijft de staatssecretaris.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl