12 nominaties voor 'The King's Speech'

tijd van publicatie Aangepast

Een film over de spraakproblemen van de Britse koning George VI heeft dit jaar de meeste Oscarnominaties in de wacht gesleept. 'The King's Speech' maakt twaalf keer kans op een gouden beeldje, waaronder die voor Beste Acteur en Actrice voor Colin Firth en Helena Bonham Carter.

Klik hier voor alle nominaties

George VI leed enorm onder zijn stotteren in een tijd dat de koning steeds vaker zijn onderdanen over de radio moest toespreken. Firth speelt in de film de vader van de huidige Britse koningin, Bonham Carter zijn vrouw. Ook de Australische acteur Geoffrey Rush sleepte met de film een nominatie in de wacht, voor Beste Mannelijke Bijrol.

Firth greep vorig jaar nog naast een Oscar voor Beste Acteur, die ging toen naar Jeff Bridges. Ook hij werd dit jaar weer genomineerd, voor de Western 'True Grit'. Die film kreeg tien nominaties, onder meer voor Joel en Ethan Coen, regisseurs en schrijvers van de film.

Tien nominaties Beste Film

Beide films maken ook kans op de award voor Best Film. Net als vorig jaar werden in die categorie tien films genomineerd. De organisatie van de Oscars besloot meer films een kans te geven om de race spannend te houden. Een tekenfilm als 'Toy Story 3', die het vroeger moeilijk zou hebben gehad genomineerd te worden in deze categorie, maakt daardoor dit jaar wel een kans.

De Oscars worden uitgereikt in Los Angeles in de nacht van zondag 27 op maandag 28 februari. De presentatie is in handen van acteurs James Franco en Anne Hathaway.

Franco is ook genomineerd voor Beste Acteur voor de film '127 hours'. Die film, over een hiker die vast komt te zitten in een grot, dingt ook meer naar de prijs voor Beste Film.

Buitenlandse Film

Voor Beste Buitenlandse Film dingen films uit Mexico, Griekenland, Argentiniƫ, Denemarken en Canada mee. De Nederlandse inzending, 'Tirza', was de voorrondes niet doorgekomen.

De Mexicaanse inzending 'Biutiful' lijkt de beste papieren te hebben, aangezien ook acteur Javier Bardem werd genomineerd voor een Oscar.

STER Reclame