Van Rijn: plasafspraken slaan nergens op

Verpleeghuizen mogen geen afspraken maken met bewoners van verpleeghuizen over het aantal keren dat zij naar de wc mogen. Staatssecretaris Van Rijn schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat het reguleren van de toiletgang in strijd is met een waardig leven. 

Van Rijn reageert op het bericht van RTV Rijnmond van gisteren dat een bewoonster van verpleeghuis Grootenhoek in Hellevoetsluis maar drie keer per dag naar de wc mag. Daar zijn schriftelijke afspraken over gemaakt. 

De Kamer is verontwaardigd over het "plascontract" en vroeg de staatssecretaris om voor vanavond nog een einde te maken aan "deze mensonterende praktijken". 

Laatste fase leven 

Van Rijn schrijft nu dat kwetsbare ouderen die in een verpleeghuis wonen erop moeten kunnen vertrouwen, dat zij veilig zijn en dat er naar hun wensen wordt geluisterd. Hij vindt dat afspraken over wc-bezoek niet stroken met "waardig kunnen leven in de juist toch vaak al moeilijke laatste fase van het leven".

Van Rijn wijst erop dat verpleeghuis Grootenhoek onderdeel is van zorginstelling Careyn. Die staat op de lijst met slecht presterende verpleeghuizen, die hij onlangs bekendmaakte. Er zijn al eerder maatregelen genomen om de zorg hier te verbeteren.  

Hij heeft naar aanleiding van het bericht van gisteren nog contact gehad met de raad van bestuur van Careyn. Van Rijn zegt dat hij heeft geëist dat het beleid dat bewoners naar de wc kunnen wanneer zij dat willen, ook in praktijk wordt gebracht.

STER reclame