AFP
NOS NieuwsAangepast

Opmars Trump in peilingen leidt tot onrust op beurzen

Het enthousiasme in het kamp van de Trump-aanhangers staat in schril contrast met het gedraaide sentiment onder beleggers en investeerders. Sinds de FBI vorige week vrijdag een nieuw onderzoek aankondigde naar de e-mails van de Democratische kandidaat Hillary Clinton stijgt Trump in de peilingen. De stemming op de financiële markten is omgeslagen.

Beurzen zijn nerveus en staan onder druk door de groeiende onzekerheid. Beleggers zijn bang dat een presidentschap van Donald Trump niet goed uitpakt voor de economie.

De angstmeters van de beurs, de VIX-index voor Wall Street en de VAEX-index voor Amsterdam, gierden omhoog. Ze meten de volatiliteit, de bewegelijkheid en dus de nervositeit van de handel, en hebben in bijna vijf maanden niet zo hoog gestaan, na een piek eind juni als gevolg van het brexit-referendum.

Dalende koersen

Al dagen op rij dalen wereldwijd de aandelenkoersen. Wall Street zakt elke dag wat verder weg, net als de Europese beurzen. De AEX verliest vandaag meer dan een procent en noteert nu 444 punten, een fractie boven de slotstand van vorig jaar.

De zorgen over de economie verzwakken de dollar. De euro stijgt in waarde en gaat richting de 1,11 dollar. En bij onzekerheid is de goudhandel spekkoper. De goudprijs loopt op, een ounce (31,1 gram) kost bijna 1300 dollar.

De zorgen over de gevolgen voor de economie vertalen zich ook in de olieprijs. Los van de OPEC-onenigheid over het wel of niet verlagen van de olieproductie, zakt de olieprijs steeds verder weg. Een vat ruwe Brent-olie kost nu nog maar 47 dollar.

Onzekerheid

Tot vorige week wezen de peilingen op een overwinning voor Clinton en dat leek zich te weerspiegelen in beurzen. In de ogen van de financiële markten levert het economisch beleid onder Clinton meer zekerheid en duidelijkheid op dan wat er gebeurt als Trump president wordt. En aan onzekerheid en onduidelijkheid hebben markten een broertje dood.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl