ANP

Waar je voor de laatste ontwikkelingen op technologisch gebied in Silicon Valley moet zijn, reis je voor kennis en kunde over de aardappel voortaan naar het noorden van ons land. Daar beginnen telers en onderzoekers het kennisplatform Potato Valley. Ze bundelen hun kennis om de aardappel 'toekomstbestendig' te maken. 

Daar is meer onderzoek voor nodig: "Dan gaat het over gewasbeschermingsmiddelen, ziekten, plagen en verzilting. Maar ook over de vitaliteit van de aardappel: waarom doet hij het hier wel en daar niet? Daar weten we te weinig van", zegt Tineke de Vries van LTO Noord tegen RTV Noord.

De samenwerking is vooral bedoeld voor de circa 800 aardappeltelers in het noorden van Groningen en Friesland. Dat zijn vooral pootaardappeltelers, maar er is ook aandacht voor fabrieksaardappelen en aardappels voor in de stamppot.

Er worden onderzoeksvragen geformuleerd en vervolgens zoeken alle partijen uit 'het veld' naar antwoorden. En die kennis delen ze vervolgens. 

Het initiatief komt van onder meer LTO Noord, Agrifirm, Avebe Averis, en Agrarisch Jongeren Kontakt. De officiële start van Potato Valley was vanmorgen in proefboerderij Kollumerwaard in Munnekezijl.

STER reclame