NOS NieuwsAangepast

Paus: vrouwen zullen nooit priester worden

Paus Franciscus sluit uit dat vrouwen ooit priester kunnen worden. Hij deed dat in een gesprek met journalisten aan boord van zijn eigen vliegtuig, op de terugweg naar het Vaticaan na een bezoek aan Zweden.

Een Zweedse journaliste maakte de opmerking dat Franciscus in Zweden was verwelkomd door het hoofd van de Lutherse kerk, een vrouw, en vroeg hem of hij dacht dat vrouwen ook in de Rooms-Katholieke Kerk zulke hoge posities zouden kunnen bekleden.

Franciscus zei daarop dat paus Johannes Paulus II daar het laatste woord over heeft gehad. Die wees in een apostolische brief in 1994 openstelling van het priesterambt voor vrouwen af.

Eeuwig

"Maar is dat voor altijd, voor eeuwig?", vroeg de journaliste. Het antwoord van de paus daarop luidde: "Als we de verklaring van de heilige Johannes Paulus II zorgvuldig lezen, gaat het wel in die richting."

Volgens het Vaticaan is dit een onwrikbaar onderdeel van de katholieke traditie. Jezus koos bewust alleen mannen als apostelen, is het standpunt. Dat was logisch volgens de normen van die tijd, zeggen voorstanders van het vrouwelijke priesterschap.

Franciscus heeft eerder gezegd dat vrouwen niet tot priester gewijd kunnen worden, maar voorstanders hopen dat een toekomstige paus die beslissing teniet zal doen.

Discussie

In augustus heeft de paus een commissie ingesteld om onderzoek te doen naar de rol van vrouwelijke diakens in de beginperiode van het christendom. Daaruit putten voorstanders van gelijkheid hoop op een grotere rol voor vrouwen in de katholieke kerk in de toekomst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl