Jörgen Raymann
NOS NieuwsAangepast

'Afschaffen term allochtoon: hetzelfde product met een ander etiket'

De WRR en het CBS schrappen de woorden allochtoon en autochtoon. Komiek Jörgen Raymann is niet bijster enthousiast over de verandering. Het lijkt hem een beter idee om helemaal te stoppen met deze tweedeling in Nederland.

"Het begint met ons allemaal als Nederlander te gaan zien. Als je het nu gaat hebben over Nederlanders met een migratie-achtergrond en Nederlanders zonder migratie-achtergrond, maak je weer een tweedeling. Het is hetzelfde product met een ander etiket."

Volgens Raymann is het logisch dat er een nieuwe term komt, maar heeft dat niet per se met de stigmatisering te maken. "Ik begrijp dat er om de zoveel tijd een nieuwe term moet komen, want dat houdt de gemoederen rustig. Maar allochtoon of Nederlander met een migratie-achtergrond: het maakt toch allemaal niet zoveel uit hoe je het noemt. Die stigmatiserende werking komt er ook wel als de 'Nederlanders met migratie-achtergrond' zich gaan misdragen."

Als jij mij allochtoon wil noemen omdat je me dan makkelijker in een hoek kan zetten: prima.

Jörgen Raymann, komiek

Raymann zegt dat het aan de persoon zelf ligt hoe hij of zij zich laat portretteren. "Als jij mij allochtoon wil noemen omdat je me dan makkelijker in een hoek kan zetten: prima."

Hij ziet het woord dan ook als iets buitenaards. "Allochtoon betekent letterlijk van vreemde aarde. Dus bij dat woord denk ik aan buitenaardse wezens. Maar het is wel zo dat het een term is die we onszelf eigen hebben gemaakt om mensen met een ander kleurtje te duiden."

Welke term dan wel goed is? "Nederlanders, want dat zijn we allemaal."

PvdA-politicus Ahmed Marcouch is wel blij met het nieuws. "Iedereen gewoon Nederlander", zegt hij op Twitter.

Geert Wilders is teleurgesteld, blijkt uit een filmpje dat hij op Twitter deelt. "Het is te gek voor woorden dat wij in Nederland nu het woord allochtoon niet meer mogen gebruiken. De overheid denkt dat de problemen weggaan als je het woord niet meer noemt."

De PVV-politicus zegt een nieuwe term niet nodig te vinden. "Autochtoon, allochtoon: ik zou niet meer weten hoe je het anders moet noemen. We hebben al tientallen jaren een term en er is geen enkele reden om dat nu te veranderen."

Er worden ook grappen gemaakt op sociale media. Zo is comedian Said El Hassnaoui 'teleurgesteld'.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl