Het koningspaar bij de renbaan in Perth ANP
NOS Nieuws Koningshuis Aangepast

Big Orange en Explosive Queen in galop voor koningspaar in Australië

Jaarlijks komt Australië even tot stilstand op de eerste dinsdag van november, voor de prestigieuze Melbourne Cup. 'The race that stops the nation' is de belangrijkste paardenkoers van het land. Een verplicht nummertje dus voor koning Willem-Alexander en koningin Máxima op de tweede dag van hun staatsbezoek aan Australië. Ze  volgden de race, om 05.00 uur Nederlandse tijd, via een groot tv-scherm.

Het koningspaar was zelf niet in Melbourne maar in Perth, zo'n 3000 kilometer verderop, waar ze het evenement volgden op de plaatselijke Ascot-renbaan. Op de schermen konden ze enkele beroemde renpaarden in actie zien. De emir van Dubai had niet minder dan vijf paarden uit zijn renstal naar Melbourne laten brengen.

Onder de deelnemers waren aansprekende namen als Bondi Beach, Heartbreak City, Who Shot Thebarman en het koningspaar zag ook Big Orange en Explosive Queen van start gaan. 

Uiteindelijk werd de race gewonnen door Almandin, een Duits renpaard.

Het koningspaar bezocht eerder op de dag een productiefaciliteit van Shell en de John Curtin-universiteit. Daar kregen de koning en koningin uitleg over de Nederlands-Australische samenwerking op het gebied van astronomie. Ze kregen de plannen te zien voor de bouw van een van de grootste telescopen ter wereld, waaraan ook Nederland deelneemt. 

Koningspaar kijkt naar Explosive Queen en Big Orange

Na de paardenrace stapten koning en koningin in het ingevlogen regeringsvliegtuig KBX om naar de Australische hoofdstad Canberra te vliegen. Daar gaat het staatsbezoek woensdag verder. 

Niet alle leden van de Nederlandse delegatie gaan met het vliegtuig van de Oranjes mee. Een paar stafleden reizen vooruit met een gewone lijnvlucht, samen met een deel van de bagage van de delegatie.

Met 3D-brillen op kijken koning en koningin naar een film op de John Curtin universiteit ANP

STER reclame