Reuters

De kerk van de Onbevlekte Ontvangenis in de Iraakse plaats Qaraqosh is uitgebrand, maar het weerhoudt tientallen katholieken er niet van om naar de zondagse mis te komen. Voor het eerst sinds de plaats eerder deze maand werd heroverd op IS, komen gelovigen er weer samen.

Muren zijn afgebrokkeld en het altaar verwoest, maar de kerkklokken luiden weer. "Vandaag is onze stad vrij van IS", zegt de Syrisch-katholieke aartsbisschop Butrus Moshe in zijn preek. "Onze rol is nu om de resten van IS te verdrijven."

Bij de mis zijn ook Iraakse militairen aanwezig. Een emotioneel moment, zegt Samer Shabaoun, een soldaat die betrokken was bij de herovering van de stad. "Ik kan niet beschrijven wat ik voel. IS gebruikte van alles tegen ons: ze schoten op ons, plaatsten autobommen, pleegden zelfmoordaanslagen. Maar ondanks alles zijn we toch weer hier."

Een Iraakse militair die betrokken was bij de herovering van de stad, keert terug naar de kerk Reuters

Iraakse militairen en Koerdische peshmerga-strijders heroverden de afgelopen weken in de slag om IS-bolwerk Mosul de dorpen waar veel christenen en andere minderheden woonden, waaronder Qaraqosh, zo'n twintig kilometer van Mosul.

Voor christenen is de herovering van de stad een grote overwinning. Voor de inname door IS, twee jaar geleden, was Qaraqosh de belangrijkste christelijke stad in Irak. Tienduizenden christenen moesten vluchten voor de terreurgroep, die probeerde zoveel mogelijk sporen van het christendom te wissen. Veel monumenten zijn dan ook verloren gegaan.

Ondanks de ravage proberen de gelovigen er het beste van te maken Reuters
IS-strijders probeerden zoveel mogelijk sporen van het christendom uit te wissen. De kerk is dan van binnen ook behoorlijk gehavend Reuters
Reuters
Een Iraakse militair bidt bij het verwoeste altaar Reuters
Ook deze militair was betrokken bij de herovering van de stad Reuters
"Ondanks alles zijn we toch weer hier", zegt militair Shabaoun Reuters
Tientallen gelovigen komen voor het eerst sinds de herovering weer samen in de kerk Reuters

STER reclame