NOS NieuwsAangepast

Laroes stopt als hoofdredacteur NOS

Hoofdredacteur Hans Laroes vertrekt per 1 juli bij de NOS. Laroes maakte het nieuws vandaag bekend tijdens een redactievergadering.

"Na 23 jaar NOS, waarvan 9 jaar als hoofdredacteur van het NOS Journaal, later NOS Nieuws, is het tijd voor een nieuwe stap. Eén waarin ik mezelf kan aanscherpen en uitdagen in nieuw werk."

Laroes vertrekt geheel op eigen initiatief "omdat het goed is voor NOS Nieuws om na zo'n lange tijd een nieuwe hoofdredacteur te hebben met nieuwe ideeën, visie en stijl". Een opvolger is nog niet bekend.

Uitdagende periode

Laroes (55) kwam in 1988 bij de NOS werken als parlementair verslaggever, nadat hij vanaf 1978 bij verschillende kranten had gewerkt. In 1997 volgde een benoeming tot adjunct-hoofdredacteur van het NOS Journaal. Na een tussenstap als plaatsvervangend hoofdredacteur in 1999 volgde in 2002 de benoeming tot algemeen hoofdredacteur.

Toen het NOS Journaal onderdeel werd van NOS Nieuws (de samenvoeging van tv, radio en internet) volgde zijn huidige functie: hoofdredacteur NOS Nieuws.

In de mededeling aan de redactie schrijft Laroes hoofdredacteur te zijn geweest in een bijzonder uitdagende periode. "Het was de tijd waarin de wereld van de kijker veel meer centraal kwam te staan, waarin de gehele redactie crossmediaal ging werken en waarin het contact en interactie met het publiek via de 'social media' een definitieve plek kreeg in het journalistieke handelen van de NOS."

Laroes weet nog niet wat hij gaat doen na zijn vertrek. "Ik zoek mijn weg buiten de NOS. Ik denk niet dat het goed is om mijn opvolger in de weg te lopen. Maar ik ben vooral zelf toe aan een andere omgeving, ander werk, andere mogelijkheden."

Nummer 14

Algemeen directeur Jan de Jong zegt in een reactie op de aankondiging van Laroes dat de NOS hem veel dank is verschuldigd. "Laroes is een uitmuntend hoofdredacteur met een zeer scherpe journalistieke geest. Sinds 1997 zit hij in de hoofdredactie Nieuws en dat alleen al maakt ook hem tot een legendarische nummer 14."

"Hans is een prachtig kleurrijk mens en bevlogen journalist", meent De Jong. "Het is recentelijk weer bewezen met WikiLeaks. Dan komt het beste in hem boven."

"Ik heb even getwijfeld over de timing van mijn aankondiging, midden in de WikiLeaks-periode", schrijft Laroes. "Maar juist die is juist illustratief voor hoe ik wil werken als hoofdredacteur: midden in een groot verhaal, direct betrokken. Met een vleugje journalistieke romantiek, dat ook. Een prima moment, bij nader inzien."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl