82 Nederlandse zeges in 2016, waaronder een paar hele mooie

time icon Aangepast

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

De 10 Nederlandse WorldTour-zeges op een rij

Wout Poels won in Luik, Tom Dumoulin op Andorra Arcalis, Mollema in San Sebastián en Gesink op de Aubisque. Het wielerjaar 2016 was er eentje om de vingers bij af te likken voor de Nederlandse supporter.

Het totaal aantal UCI-zeges was dan wel iets lager dan afgelopen jaar (82 om 85), Nederland steeg wel van plaats vijf naar plaats vier op de ranglijst. Spanje zakte namelijk van 95 naar 64 overwinningen en is nu de nummer vijf op de ranglijst.

Het aantal overwinningen verdeeld per land

Van alle Nederlanders mocht Dylan Groenewegen zijn handen het vaakst in de lucht steken. De Nederlands kampioen won elf koersen, waaronder één WorldTour-wedstrijd (etappe in de Eneco Tour).

De helft van de Nederlandse zeges werd geboekt op het laagste profniveau, de .2-koersen. Op het hoogste niveau, de WorldTour, wonnen zeven Nederlanders in totaal tien koersen. Tom Dumoulin (een rit in de Giro en twee in de Tour) en Wout Poels (etappe in de Ronde van Catalonië en de klassieker Luik-Bastenaken-Luik) waren de enigen met meerdere WT-overwinningen.

Minder renners boeken meer zeges

Vorig jaar boekten zeventien verschillende renners nog zeges op het .1-niveau of hoger, dit jaar waren dat slechts dertien coureurs. Het aantal triomfen steeg licht: van 39 naar 41. Drie jonge renners brachten voor het eerst een profkoers op hun naam: Jesper Asselman, Sam Oomen en Peter Koning.

Het aantal Nederlandse overwinningen van 2009 tot 2016

Een eervolle vermelding komt terecht bij Steven Kruijswijk. De morele winnaar van de Giro d'Italia staat niet op het lijstje met overwinningen. Kruijswijk won namelijk dit jaar geen enkele koers. Van hem gaan wel drie tweede plekken en een derde plaats in een Giro-etappe de boeken in.

Poels toonde zich in 2016 een ware afmaker. De meesterknecht van Chris Froome reed dit jaar zeven keer bij de beste drie. Bij maar liefst zes van die zeven podiumplaatsen stond hij op de hoogste trede.

Wereldkampioen Sagan won het meest

Peter Sagan boekte met veertien stuks de meeste overwinningen van alle renners. Hij won één koers meer dan Aleksander Kristoff en Bryan Coquard. De tweevoudig wereldkampioen was duidelijk succesvoller dan afgelopen seizoen, toen hij 'maar' acht wedstrijden op zijn naam schreef.

Nog een mooie statistiek: bij de 73 wedstrijden die Sagan dit jaar reed, eindigde de Slowaak dertig (!) keer op het podium.

Thijs Zonneveld
@thijszonneveld
Peter Sagan reed dit seizoen 73 wedstrijden. Daarvan eindigde hij 30 keer (41%) bij de eerste drie.
2 jaar geleden

STER Reclame