Paus eregast op Reformatiefeestje

Aangepast
Paus Franciscus op weg naar Zweden EPA

Paus Franciscus is in Zweden aangekomen voor het begin van de festiviteiten ter ere van 500 jaar Reformatie. Op 31 oktober 1517 gaf Luther de aanzet tot de kerkhervorming die leidde tot de scheuring in het westerse christendom tussen de Rooms-Katholieke en de protestantse kerken. 

Franciscus wil tijdens het bezoek aan Lund, waar in 1947 de Lutherse Wereld Federatie (LWF) werd opgericht, vooral de overeenkomsten tussen katholieken en protestanten benadrukken. Hij wil vergiffenis vragen voor vijf eeuwen verdeeldheid en de meer recente toenadering tussen de kerken vieren. 

"Als we niet kunnen samenwerken, dan benadelen wij christenen elkaar met verdeeldheid", zei hij in een interview voor vertrek. 

Maarten Luther begon de Reformatie door volgens de overlevering 95 stellingen op de kerkdeur van de stad Wittenberg te spijkeren. De Duitse theoloog wilde daarmee de corruptie en het bijgeloof in de Rooms-Katholieke Kerk aan de kaak stellen. Een van zijn grootste ergernissen was de verkoop van aflaten - kwijtscheldingen van zonden waarmee gelovigen volgens de kerk na hun dood sneller van het vagevuur in de hemel konden komen.   

Franciscus gaf recentelijk toe dat Luther een punt had met zijn kritiek. Hij noemde hem een intelligent man en gaf toe dat Rome destijds "geen navolging waard was". "Er was corruptie binnen de kerk, men was gericht op de wereld en gehecht aan geld en macht."

Klagende katholieken

Na zijn landing in Malmö had Franciscus een kort onderhoud met de Zweedse premier Löfven, gevolgd door een bezoek aan de koninklijke familie. Hoogtepunt van het bezoek is een oecumenische viering met het hoofd van de LWF, bisschop Younan. 

Morgen volgt nog een mis in een stadion in Malmö. Die katholieke viering werd overhaast ingelast toen plaatselijke katholieken klaagden dat de kerkvorst zich alleen op protestanten richtte tijdens zijn bezoek.