NOS NieuwsAangepast

In Westerveld willen ze maar een ding: een extra telefoonmast

Anita Kempers moet de straat op als ze wil bellen. Ze heeft thuis in Wilhelminaoord, in de gemeente Westerveld, bijna nooit bereik met haar mobiele telefoon. "Mensen die horen dat ik geen bereik heb, denken dat ik tussen de koeien woon. Maar ik gewoon midden in een dorp."

In de Drentse gemeente Westerveld gaven inwoners gemiddeld het laagste cijfer voor de kwaliteit van het mobiele netwerk, een 3,6. Meer dan 350 mensen vulden de enquête in. Sommige inwoners zijn er helemaal klaar mee dat mobiel bellen nog altijd een probleem is in hun gemeente.

Anita Kempers

Afgelopen zomer viel haar dochter hard op haar hoofd toen ze ging zwemmen in het bosbad, drie kilometer verderop. Toen omstanders haar probeerden te bellen, konden ze haar niet bereiken. "Omdat ik niet gebeld kon worden moesten ze mijn dochter thuisbrengen, terwijl ik gewoon thuis was. Stonden ze opeens op de stoep. Heel vervelend."

Ze maakt zich ook zorgen over wat er gebeurt bij een ramp. Het luchtalarm wordt binnenkort afgeschaft, omdat de overheid bij een ramp burgers wil bereiken via sms en internet. "Als ze ons niet kunnen bereiken per sms, hoe horen wij dan van de ramp?"

Omzet

Verderop in de gemeente, in Wateren, staat de manege van Jan Veenstra. Hij is veel buiten op zijn bedrijf en kan dan alleen mobiel gebeld worden. Maar ook hij heeft doorgaans geen bereik. "Het kost ons bedrijf omzet dat we zo slecht bereikbaar zijn", aldus Veenstra. Ondernemers in zijn omgeving, veelal campinghouders, hebben volgens hem dezelfde klachten. Klanten zouden het onbegrijpelijk vinden dat ze op de camping niet kunnen bellen.

Jan Veenstra

Samen met buren heeft hij contact gezocht met KPN voor het plaatsten van een extra mast. Ze hadden zelfs al een locatie gevonden. In augustus liet KPN aan Veenstra weten dat de gemeente "helaas niet welwillend is" een vergunning te verstrekken voor het plaatsen van een extra zendmast.

Een woordvoerder van de gemeente Westerveld bevestigt dat er inderdaad geen vergunningen zijn verleend, maar kan niet vertellen waarom. Ook weet ze niet of er wel vergunningen aan andere providers zijn verleend.

In een reactie zegt KPN dat het mobiele bereik in Westerveld inderdaad "suboptimaal is". Het bedrijf laat weten al enkele maanden in gesprek te zijn met de gemeente over twee extra zendmasten, waarvan een in de buurt van Jan Veenstra. Maar er is nog altijd geen overeenstemming over de locatie, volgens KPN.

Het bedrijf gaat aan de zendmast bij het dorp van Anita Kempers in december "lage frequenties toevoegen". Hierdoor moet het mobiele bereik in het dorp verbeteren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl