Het beroemde bed van Van Gogh
NOS NieuwsAangepast

Boxmeer in de ban van bed van Van Gogh

Waar is het bed van Vincent van Gogh? Staat het in Boxmeer, zoals een Britse Van Gogh-expert waarschijnlijk acht of is het allang vernietigd? Of het nu wel of niet behouden is gebleven: de zoektocht naar het ledikant uit het beroemde schilderij De Slaapkamer is in ieder geval begonnen.

"Eind jaren 90 heeft mijn vrouw een aantal maanden gewoond in het toenmalige hotel De Boomgaard. Zij weet zich te herinneren dat op de zolderkamer van het hotel een zeer oud ledikant stond waarvan het matras nog was gevuld met stro." Een lezer reageert via de mail op het artikel waarin Martin Bailey beweert dat het bed in 1945 door de gemeente Laren (NH) is gedoneerd aan de inwoners van Boxmeer.

Navraag bij het hotel, waar nu een pub zit, leert dat het bed ergens is opgeslagen. "Dus het zal wel ergens zijn", zegt de eigenaar. "Maar waar, dat is de vraag." Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Mensen kunnen toch met heel waardevolle informatie komen.

Historicus Peer Meurkens

Overigens is het nog helemaal niet zeker of het hier daadwerkelijk om het bed van Van Gogh gaat. Er zijn bij de hulpactie na de Tweede Wereldoorlog veel meer ledikanten naar Boxmeer gebracht. Er is een foto van, maar volgens historicus Peer Meurkens is het "niet klip en klaar" dat het bed van het schilderij op de foto staat. "Die kans is zeer wel aanwezig", zegt hij.

Meurkens en Van Gogh-expert Bailey hebben echter een andere mening over welk bed het zou kunnen zijn. "Volgens Bailey gaat het om het derde bed van links, volgens mij is het eerder het derde bed van rechts."

Foto van de gedoneerde bedden in Boxmeer

Meurkens hoorde een paar maanden geleden al dat het bed van Van Gogh mogelijk in Boxmeer staat. Bailey zocht toen contact met hem. "Op 16 juli publiceerde NRC een door mij ingezonden brief, over het afgesneden oor van Van Gogh. Daar stonden mijn naam en woonplaats bij, Boxmeer." Korte tijd later wist de Britse auteur hem te vinden en te betrekken bij zijn bevinding.

Meurkens wil heel graag in contact komen met mensen die meer over het bed kunnen vertellen, maar hij realiseert zich dat de kans dat het bed bij iemand op zolder staat heel klein is. "Maar mensen kunnen toch met heel waardevolle informatie komen."

Zoektocht in Boxmeer

Ook burgemeester Van Soest van Boxmeer hoopt dat er duidelijkheid komt. "Het is een heel wonderlijk verhaal. We gaan driftig op zoek", zegt hij tegen Omroep Brabant. "Het ligt in ieder geval niet bij mij op zolder."

Burgemeester Van Soest is sowieso blij met de extra aandacht die er nu is voor de hulpactie van Laren aan Boxmeer. "Nu krijgt het verhaal toch nog een onverwachte wending. Dat is mooi voor Brabant en Boxmeer. En meestal praat ik niet over bedgeheimen, maar dit verhaal is er bijzonder genoeg voor", grapt hij.

Denk je meer te weten over het bed, of ken je mensen die in 1945 in Boxmeer meubels kregen uit Laren? Mail dan naar online@nos.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl