Machinist ANP

Er is opnieuw onrust bij de NS over het zogenoemde 'rondje om de kerk'. Machinisten en conducteurs voeren morgenmiddag op Amsterdam Centraal actie in de avondspits. Tussen 17.00 uur en 19.00 uur houdt een groep NS-medewerkers een werkoverleg. 

Het is niet duidelijk of de actie zal leiden tot vertragingen op het spoor, maar het bedrijf waarschuwt dat er "mogelijk hinder" is tijdens de avondspits. Op andere plekken in het land kan dat volgens de NS ook gevolgen hebben. De ANWB waarschuwt voor vertragingen op de weg: "Veel mensen zullen het zekere voor het onzekere nemen en de trein links laten liggen."

Dienstregeling

De spoormedewerkers vinden dat er te weinig afwisseling zit in de nieuwe dienstregeling, die ingaat op 11 december. Ze dreigen daardoor vaak op dezelfde korte trajecten te worden ingezet. Hoewel het werkoverleg alleen in Amsterdam gepland staat, speelt het probleem volgens vakbond VVMC in heel Nederland. Bestuurder Wim Eilert: "Mensen zien duidelijk een verslechtering. Ze zien meer stoptreinen en minder intercity's op hun rooster."

De vakbonden organiseren de actie niet, maar zijn wel uitgenodigd voor het overleg.

Opgeknipt

Volgens de NS klopt het dat er minder variatie zit in de nieuwe roosters, onder meer doordat het spoornet steeds meer opgeknipt is in regionale concessies, met vaste medewerkers. Ook op hogesnelheidslijnen werken dezelfde conducteurs en machinisten. Woordvoerder Erik Kroeze: "Dat zijn specifieke trajecten, waardoor de taart die we hebben te verdelen kleiner is."

Overigens benadrukt het bedrijf dat er ruimte is voor aanpassingen: dinsdag staat een groot overleg met de vakbonden gepland. 

STER reclame