Kai Verbij is snel op het ijs van Groningen ANP
NOS Schaatsen Aangepast

Verbij wint 1.000 meter, Otterspeer mist wereldbekerticket

Kai Verbij heeft bij de KNSB Cup verrast met de zege op de 1.000 meter. De rijder van Plantina bleef op de ijsbaan van Kardinge Nederlands kampioen Kjeld Nuis voor. Hein Otterspeer eindigde als zesde en greep daardoor naast een wereldbekerticket.

Verbij kwam in de tiende rit (van de twaalf) het ijs op. Met 1.09,54 zette hij een nieuw baanrecord op het bord. Nuis, die in de elfde rit moest rijden, kwam niet in de buurt van Verbij. Met 1.10,10 was hij ruim een halve seconde langzamer. Vorig seizoen was Nuis telkens sneller dan Verbij.

Zelf niet verrast

Zelf was Verbij nauwelijks verrast door zijn sterke optreden. "Ik wist dat ik het kon, maar je moet het wel even doen. Vorig seizoen was Nuis steeds beter op de 1.000 meter. Ik kon hem moeilijk verslaan. Nu lukt het."

Opvallende naam in de topvijf was Lucas van Alphen. Met 1.10,91 eindigde hij als vierde, kort achter Thomas Krol. Het vijfde startbewijs voor de wereldbeker ging naar Gerben Jorritsma.

Roest wint KNSB Cup

De KNSB Cup werd een prooi voor Patrick Roest. Dat werd bekend na de 1.000 meter mannen. Roest, rijder van Lotto-Jumbo, liet zich nadrukkelijk zien op de 1.500 en 5.000 meter. 

Behalve tickets voor de wereldbeker konden de schaatsers bij de KNSB Cup ook een wisselbeker winnen. Sinds vorig jaar wordt de prijs uitgedeeld aan de schaatser die tijdens het toernooi de beste prestatie heeft neergezet. 

De jury, bestaande uit onder anderen Margot Boer en Stefan Groothuis, beoordeelde de prestaties van de deelnemers. Vorig jaar tijdens de eerste editie ging de trofee naar Jorien ter Mors.

Uitslag 1.000 meter mannen NOS

STER reclame