Tijdens een tweedaags congres in de RAI vierde D66 dit weekend zijn 50-jarig bestaan ANP

Als het aan Alexander Pechtold ligt, wordt hij de eerste D66-premier van Nederland. Die ambitie sprak hij uit op het congres waar zijn partij het vijftigjarig bestaan viert. Volgens de D66-leider heeft premier Rutte de afgelopen jaren getoond dat hij geen echte liberaal is.

"Ik zie graag een liberaal in het Torentje", zei Pechtold aan het slot van zijn toespraak in de Amsterdamse RAI. "Maar dan wel een échte liberaal, een progressief-liberaal, een sociaal-liberaal."

Redelijk alternatief

D66, dat in peilingen rond de zeventien zetels schommelt, moet zich volgens Pechtold in de verkiezingscampagne profileren met "de alternatieve weg". Dat is "de weg waar de zwijgende meerderheid, de gewone redelijke Nederlander, zich het meest thuis voelt", zei de partijleider.

Pechtold voelt niks voor een harde campagne met felle verwijten over en weer. "Er zijn al genoeg tegenstellingen te overbruggen", zei hij. "Het vertrouwen in de politiek is niet zo groot dat we ons die luxe kunnen permitteren. (...) We zullen moeten samenwerken. Ik wil samenwerken."

Op het gebied van samenwerking leek Pechtold overigens wel weer de deur dicht te gooien voor PVV-leider Wilders. Die noemde hij "een politieke oplichter, die nog nooit iets heeft waargemaakt".

Constructief

D66 zit niet in het huidige kabinet, maar gaf als 'constructieve' oppositiepartij op cruciale momenten wel steun aan de regeringspartijen VVD en PvdA. Deze zomer maakte Pechtold bekend dat hij opstapt als partijleider indien D66 na de verkiezingen van 15 maart niet in het kabinet komt.

Het is inmiddels tien jaar geleden dat D66 regeringsverantwoordelijkheid droeg. Tussen 2003 en 2006 zat de partij met het CDA en VVD in het kabinet-Balkenende II. 

Jubileum

D66 viert deze maand dat de partij vijftig jaar geleden, ook in de hoofdstad, werd opgericht. Op 14 oktober 1966 werd het eerste congres van de partij gehouden. Medeoprichter Hans van Mierlo werd de eerste partijleider. Het congres van afgelopen weekeinde stond daarom in het teken van dit jubileum.

De oprichting van D66

STER reclame