Brandweerlieden helpen een bewoonster in het getroffen dorp Norcia
NOS NieuwsAangepast

'Mensen vragen zich af, wanneer komt de volgende klap?'

"Het monster houdt maar niet op", verzucht Sergio Pirozzi, de burgemeester van het Italiaanse dorp Amatrice. Hij vertelt dat de beving van vanmorgen hem verraste tijdens een inspectie van het operacomplex. "Het imposante bouwwerk is helemaal afgebrokkeld."

Ook zijn er berichten dat mensen in het gehucht Poggio Vitellino onder het puin zijn bedolven. Dodelijke slachtoffers zijn er na de beving van vanochtend niet gemeld; vooral omdat veel mensen vanwege de eerdere bevingen nog geëvacueerd waren. De aardbevingen hebben er flink ingeslagen bij de bevolking van de dorpen in Centraal-Italië. "We hadden net te horen gekregen dat onze huizen veilig waren", klaagt een buurtbewoner tegen een Italiaanse krant.

Correspondent Rop Zoutberg merkt dat de Italianen vrezen voor een nieuwe ramp. "Onderweg zie je mensen buiten op straat zitten, op klapstoeltjes. Iedereen lijkt te denken, ik ga voorlopig het huis niet meer in. Mensen vragen zich af: wanneer komt de volgende klap?"

Brokstukken

De wegen in het getroffen gebied zijn slecht begaanbaar. Zoutberg moest op weg naar het epicentrum geregeld slalommen tussen de brokstukken. De schade is gigantisch, vertelt hij. Door de vorige beving hebben veel gebouwen al een tik gehad en de aardbeving van vanochtend was duidelijk de genadeklap.

"We reden langs een dorp en ik zag een kerktoren waarbij de klok uit de toren was geslagen. Door de beving was de loodzware klok gaan zwiepen; hij was met een kracht losgeraakt en een stuk verderop op straat terechtgekomen", zegt Zoutberg.

Ook Amatrice, waar bij een beving in augustus veel doden vielen, is zwaar getroffen. De historische kerk van het dorp die net weer gestut was, lijkt nu niet meer te redden. Het bovenste deel van de toren is ervan afgeslagen en rondom is niet meer te zien dan een grote hoop puin.

De kerk van het dorp Amatrice is volledig verwoest

Ondertussen heeft premier Renzi gezegd dat alle verwoeste gebouwen zullen worden gerenoveerd. "We zullen alles doen om de huizen, kerken en winkels in deze gebieden te herbouwen."

Volgens Zoutberg wordt dat een enorme klus. "Waar moet je beginnen?", vraagt hij zich af. "En vooral, hoe moet het verder met dit centrale gebied in Italië? De bevingen van de afgelopen tijd laten wel zien dat we hier voorlopig nog niet van af zijn."

Een politieman staat voor een weg met brokstukken bij het plaatsje Norcia

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl