NOS NieuwsAangepast

Reiziger merkt weinig van actie KLM-cabinepersoneel

Reizigers die vandaag met KLM-vluchten vanaf luchthaven Schiphol vertrekken, merken maar weinig van acties van het cabinepersoneel. De impact is minimaal, zegt een woordvoerder van KLM.

Het cabinepersoneel legt het werk neer omdat ze boos zijn dat er op intercontinentale vluchten één bemanningslid minder meegaat. Voor iedere vlucht houdt het personeel een werkonderbreking van 20 minuten.

Annetje Koreman, van FNV Cabine, verwacht ook dat niet alle reizigers er last van zullen hebben. "Op langere vluchten kun je die 20 minuten inhalen door een dot gas te geven." Voor Europese vluchten kan de overlast in de loop van de dag wel toenemen, omdat sommige vliegtuigen meerdere keren heen en weer vliegen.

Cabinepersoneel KLM voert actie

De maatregel om op de intercontinentale vluchten met één bemanningslid minder te gaan vliegen, gaat vandaag in en is door KLM ingevoerd wegens bezuinigingen. Leen van der List van vakbond FNV zegt dat de werkdruk voor het cabinepersoneel daardoor te veel toeneemt. "Dat betekent dat er bij calamiteiten minder mensen aan boord zijn. Dat is niet goed voor de mensen, dat is niet goed voor de passagiers en het is niet goed voor de KLM."

Hij zegt dat ook op andere manieren bekeken kan worden hoe de productie verbeterd kan worden. "Dat doe je in fatsoenlijk overleg en niet op de manier zoals KLM het nu doet, met dictaten."

Voorafgaand aan de actie zei vakbond FNV dat zo’n 60 procent van het cabinepersoneel deel zou nemen aan de actie. Daarbij zei een woordvoerder al dat de reizigers waarschijnlijk niet veel last zouden hebben van de actie en dat ze waarschijnlijk alleen iets langer zouden moeten wachten bij de gate.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl